latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:28 ⇒ 07/12/2016 | 11:13 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Парламент ће поново разматрати извјештај о референдуму (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најавио да ће парламент Српске поново разматрати извјештај о констатовању резултата референдума о Дану Републике.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је рекао да је дошло до проблема процесне природе, на шта је указало Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Српске.

Он је истакао да је ријеч о процесним радњама учињеним са жељом да се ови поступци и процедуре окончају законито и на вријеме.

"Очекујемо да послије званичног добијања акта то прослиједимо предлагачу /Комисији за спровођење референдума/, те да предлагач поново прослиједи извјештај и да ми наставимо законом предвиђену процедуру", рекао је Чубриловић.

Он је навео да ће након те процедуре све одлуке бити достављене као извјештај Вијећу народа Српске.

"Чекаћемо став Вијећа народа и одлуку Уставног суда и потом окончати овај поступак објављивањем у `Службеном гласнику Српске`", рекао је Чубриловић и додао да у овој прилици нико није погријешио, већ да је једина грешка што је акт паралелно упућен Вијећу народа и на објављивање у "Службеном гласнику".

Он је рекао да ће сљедећи извјештај о резултатима референдума поднијети предсједник Комисије за спровођење референдума о Дану Републике, иако је то тијело престало са радом.

Генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић рекао је да је дошло до процедуралних проблема и да се у будућности неће десити ништа спектакуларно.

Он је навео да ће процедура бити поновљена, а Народна скупштина ће на некој од наредних редовних сједница поново усвојити исти извјештај и упутити га прво Вијећу народа на разматрање.

"Овдје није повријеђено неко мериторно право виталног националног интереса, већ само њихово право да они прво нешто разматрају и читају", рекао је Аћић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић изјавио је данас да су Клуб Бошњака у Вијећу народа и Клуб посланика "Домовина" недвосмислено указивали да је процедурално повријеђена уставност заобилажењем Вијећа Народа Српске.

"Уставни суд је само потврдио да је повријеђен витални национални интерес Бошњака и ми нисмо ни сумњали у исход наше апелације и задовољни смо да се показало и на дјелу да ми из `Домовине` и делегати из Клуба Бошњака водимо реалну политику", рекао је Братић новинарима током сједнице Народне скупштине.

Он је навео да су ови клубови само тражили поштивање устава Републике Српске и БиХ, да се поштују усаглашене процедуре "и ништа друго".

Извор: СРНА