latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:35 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

У Фочи уручени кључеви кућа за шест повратничких и расељених породица (ВИДЕО)

У овој години, и протекле двије, Европска унија издвојила је четрнаест милиона марака, а УНХЦР нешто више од два милиона марака за помоћ избјеглим и расљеним лицима у пет општина Српске, четири у Федерацији и Брчко дисктрикту.
Фоча - повратници - Фото: СРНА
Фоча - повратнициФото: СРНА

Више од шест милиона утрошено је за изградњу кућа и за економско оснаживање повратника. 

Фоча је једна од општина у којој се овај програм успјешно приводи крају. Од 157 обновљених кућа - 22 су подигнуте на подручју ове општине.

У овом програму додијељена је и помоћ за унапређење пољопривредне производње. Новчану помоћ добио је и један самостални предузетник.

Сафета Турудић двадесет година је чекала на изградњу куће у Шуковцу, код Фоче. Кућа од четрдесет квадрата са свим инфраструктурним прикључцима уз подршку општине подигнута је по савременим стандардима.

- Ово ми значи више од живота. Велико хвала донаторима и и цијелој екипи која је на овом радила, каже Сафета.

 У овој години изграђено је још пет кућа, у шта је утрошено 235.000 марака.

Сузана Јашаревић директорка "Хилфсверка" за БиХ наводи да је 15 породица подржано са економском одрживошћу, те да су ту била и два нова радна мјеста креирана путем подршке малом предузећу.

На подручју ове општине подигнуто је још 28 кућа уз подршку Министарстава за избјегла и расељена лица. План подршке настављају и у сљедећој години а он подразумијева и изградњу двије стамбене зграде.

- Једна од њих ће бити намијењена за смјештај расељених лица која се налазе у колективном центру и друга ће бити за социјалне категорије, што је новина. Осим тога договорили смо и да изградимо 20 кућа, објашњава начелник општине Фоча Радисав Машић.

Осим изградње кућа у овој години за седам расељених породица обезбијеђен је грађевински материјал за обнову кућа, у вриједности од по 15 хиљада марака.