latinica  ћирилица
06/12/2016 |  14:26 | Аутор: РТРС

Грчка одбацује притисак Берлина и ММФ-а да продужи штедњу

Грчка влада је данас искључила могућност попуштања под притиском Њемачке и ММФ-а ради постизања споразума о настављању кредитне подршке, затварајући тиме врата продужењу мјера штедње после 2018. године.
ЕУ и Грчка - Фото: АП
ЕУ и ГрчкаФото: АП

Грчка влада је "одлучна да настави преговоре" са ЕУ и ММФ-ом, да би се, "ако је могуће до краја ове године", завршила друга ревизија спровођења грчког програма опоравка, изјавио је на конференцији за штампу портпарол владе Димитрис Цанакопулос.

Али, у контексту текућих преговора, Атина "искључује прихватање мјера за послије 2018- ту", у вези с трећим међународним кредитним програмом, подвукао је он.

Грчка такође наставља да тражи да циљ примарног суфицита државног буџета, без сервисирања дуга, од 3,5 одсто БДП-а, одређен за средњорочни период послије 2018. године, "треба да се ублажи", рекао је Цанакопулос, иако евро-зона за сада искључује ту измјену.

Портпарол владе затражио је од "немачког министра финансија (Волфганга Шојблеа) и ММФ-а да играју конструктивну улогу" и да "престану да инсистирају на екстремној штедњи која је социјално катастрофална, а економски неефикасна".

Цанакопулос је то изјавио дан после састанка министара финансија еврозоне који су се договорили о дјелимичном олакшавању отплате дуга Грчке, а наставиће ревизију спровођења програма реформи, од чега зависи настављање исплате кредита ЕУ и ММФ-а Грчкој.

Застој у преговорима је посљедица несугласица ММФ-а и еврозоне, посебно Берлина, о буџетским циљевима који ће бити постављени Грчкој после 2018. године и о обиму додатних мера за олакшавање отплате јавног дуга, обећаних Атини.

Оба кредитора су изгледа у искушењу да постигну нови договор о помоћи за после 2018. године, али уз нове мјере штедње за Грчку.

На питање о могућности оставке грчког премијера Алексиса Ципраса, ако се настави застој у преговорима с повериоцима, Цанакопулос није експлицитно одбацио могућност превремених избора.

Извор: Бета