latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:43 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

САНУ: Стручњаци и држава заједно да воде језичку политику

Потпредсједник Одбора за стандардизацију српског језика при Српској академији наука и уметности /САНУ/ Срето Танасић рекао је да је неопходно да језичку политику заједно воде људи од струке и држава Србија, те је предложио формирање савјета за српски језик у оквиру Министарства културе Србије у којем би учествовали и чланови Одбора.
Срето Танасић - Фото: СРНА
Срето ТанасићФото: СРНА

Танасић је рекао да на нивоу српског народа већ 15 година нема усаглашене језичке политике, а чини се да су се коначно стекли предуслови да стручњаци и држава заједно пораде на горућим питањима о језику.

"Стално се мора водити брига о српском језику и ћирилици", рекао је Танасић данас члановима Одбора на годишњој сједници Скупштине Одбора.

Лингвиста Милош Ковачевић рекао је да се у претходном периоду често дешавало да су у земљи доношене одлуке које су супротне ономе што су рекли стручњаци, због чега је потребно да филолози кажу мишљење, а државни органи то да спроводе.

Драган Станић из "Матице српске" је рекао да су политичари у БиХ признали термин "босански језик", иако тај термин нема подршку људи у Републици Српској, те додао да Србија "не може распрострањивати тај термин".

Миодраг Матицки из "Вукове задужбине" је казао да многи Крајишници који данас живе у Србији имају проблем што се поништавају многи топоними тамо гдје су они раније живјели, а ови људи желе да се неко бави и тим проблемом.

Представник Министарства културе Србије Драган Хамовић је позвао чланове Одбора да делегирају своје представнике у радну групу која ће се бавити измјенама и допунама Закона о употреби службеног језика и писма.

Он се сагласио да је потребно да се зна ко је надлежан за језичка питања у земљи, уз напомену да је Министарство свјесно проблема у тој области.

Одбора за стандардизацију српског језика при САНУ данас је представио и Извјештај Одбора за 2015. годину у којем се наводи да се Комисија за терминологију при Институту за стандардизацију Србије мора изборити за идентификовање српског језика и писма у међународном стандарду.

У Извјештају се појашњава да у међународном стандарду језик постоји само као српско-хрватски, јер је хрватски посебно идентификован, а српско писмо је само ћирилица, док се све што је написано латиницом води као хрватско, те је стога потребно што прије покренути питање корекције и ревизије међународних стандарда.

Танасић је у изјави за Срну прецизирао да ће Извештај о раду Одбора за ову годину бити представљен члановима Одбора у фебруару 2017.

Он је додао да је лани штампано ијекавско издање "Нормативне граматике српског језика" и ијекавско издање "Правописа српског језика", те да Одбор води бригу о јединственом културном и језичком простору.

Одбор наредне године прославља 20 година постојања.

Извор: СРНА