latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:28 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Барније: Договор о Брегзиту треба постићи до октобра 2018.

Преговарач Европске комисије задужен за Брегзит Мишел Барније изјавио је данас да споразум о Британском изласку из Европске уније мора бити постигнут до октобра 2018. године.
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit) -
Брегзит, илустрација (Фото: Iconografía Brexit)

"Рок ће бити кратак. Јасно је да ће период актуелних преговора бити краћи од двије године", рекао је Барније на својој првој конференцији за новинаре откако је преузео ту функцију, преноси агенција АФП.

Он је објаснио да ако Британија покрене двогодишњи поступак "развода" од ЕУ који је најавила за март 2017, онда би споразум требало да буде постигнут до октобра наредне године како могао да прође процедуру у Европском парламенту до марта 2019.

Барније, који је посетио 18 земаља ЕУ с циљем да до краја јануара обави разговоре са свих 27 чланица блока, изузев Британије, рекао је да је унија спремна да од британске премијерке Терезе Меј прими обавјештење о покретању тзв. Члана 50 о разлазу.

"Европска унија је спремна да прими то обавештење, да остане сталожена и да преговара", поручио је он.

Додао је да је "на Британцима да кажу какве односе желе а на осталих 27 чланица је да дефинишу своје будуће односе с Британијом".

Портпарол премијерке Меј је саопштила данас да британска влада не жели да се преговори о Брегзиту "отегну" послије двогодишњег рока који је предвиђен чланом 50 Лисабонског споразума ЕУ.

"Постоји двогодишњи временски оквир за тај процес. Били смо јасни у вези са тим да не тражимо продужзење тог процеса", рекао је он новинарима, а преноси агенција Ројтерс.

Британија је у јуну ове године изгласала на референдуму излазак из ЕУ, али влада у Лондону тек треба да утврди детаље својих захтева са којима ће ући у преговоре.

Извор: Танјуг