latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:08 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Злокапа: У неразвијеним земљама угрожена сва људска права

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Здравко Злокапа оцијенио је данас да су у малим и сиромашним земљама угрожена сва људска права, јер су задовољена у веома малој мјери.
Бањалука: Међународни дан људских права - Фото: СРНА
Бањалука: Међународни дан људских праваФото: СРНА


Злокапа сматра да је потребно, да би се то промијенило, свакодневно инсистирати на придржавању обавеза које је држава на себе преузела потписујући конвенције и декларације о људским правима, а којих се придржава у недовољној мјери.

"Осим тога, потребна је и изградња унутрашње демократије, односно владавине права", рекао је Злокапа новинарима у Бањалуци прије почетка панел дискусије поводом обиљежавања Међународног дана људских права.

Он је истакао да сиромаштво које државе користе да би оправдале непоштовање људских права, није добар изговор јер се "државе морају потрудити да буду богатије".

Према његовим ријечима, поштовање људских права значајно је за све земље, а нарочито за оне мале и неразвијене, које немају богату демократску традицију.

"За разлику од развијених, неразвијене земље, као што је наша, треба свакодневно да шире круг тих права, јер најбогатије и најдемократичније земље имају и највећи корпус људских права", рекао је Злокапа.

Шеф канцеларије за политику дјеловања и планирања кабинета шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Јуриј Мас рекао је да се појам људских права понекад узима здраво за готово, иако реализација тих права у пракси није лак посао.

"Од потписивања Дејтонског споразума у БиХ су забиљежени значајни помаци у остваривању грађанских и политичких права", оцијенио је Мас.

Он је навео да ће на данашњој конференцији бити ријечи о социјалним и економским људским правима, чија је примјена још у заостатку.

"То се нарочито одражава на маргиналне групе и најрањивије друштвене групе, те се надамо да ће се на конференцији дођи до закључака који ће водити ка унапређењу примјене ових права", рекао је Мас.

Предсједник Савеза слијепих и слабовидих Републике Српске Бранко Сузић оцијенио је да у БиХ и Републици Српској још има проблема када је ријеч о испуњавању права особа са инвалидитетом.

"Када је ријеч о слијепим лицима, неопходно је у скоријој будућности наћи начина да се остваре права ових лица на запослење, професионалне рехабилитације и оспособљавања, али и социјална права", рекао је Сузић.

Он је додао да су особе са инвалидитетом једна од највише запостављених и маргинализованих група у друштву, те да је потребно свакодневно говорити о проблемима и правима ових лица.

Извор: Срна