latinica  ћирилица
06/12/2016 |  12:57 | Аутор: РТРС

Ђаковић и Радојичић најавили деблокаду заједничког пројекта изворишта Црно Врело

Градоначелници Приједора и Бањалуке Миленко Ђаковић и Игор Радојичић најавили су скору деблокаду заједничког пројекта изворишта Црно Врело којим би више хиљада домаћинстава двају градова добила квалитетно водоснабдијевање.
Игор Радојичић и Миленко Ђаковић - Фото: СРНА
Игор Радојичић и Миленко ЂаковићФото: СРНА

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић подсјетио је да је пројекат блокиран 2012. године када се појавио непредвиђени дио објеката које је требало изградити, те је недостатак новца за то зауставио пројекат

"У међувремену су се наши претходници договорили да се пројекат настави, обезбијеђена су средства, извршена арбитража и направљен анекс уговора. За град Бањалуку је у Влади Републике Српске обезбијеђено око два милиона КМ, а за град Приједор 1.310.000 КМ, тако да смо се ми данас договорили о оперативним стварима за наставак пројекта за који очекујемо да ће се врло брзо наставити и да ћемо га довести до краја", рекао је Ђаковић новинарима у Приједору.

Он је подсјетио да ће Бањалука користити 60 одсто изворишта Црно Врело, а Приједор 40 одсто.

"Град Приједор нешто предњачи у дијелу секундарне мреже која је већ завршена на подручју села око Омарске. Док завршимо овај заједнички дио пројекта, наша села ће добити воду, а Бањалука ће морати обезбиједити средства за завршетак њиховог дијела цјевовода и снабдијевање бањалучких села", додао је Ђаковић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је град Бањалука у буџету за ову годину има планираних два милиона марака из програма капиталних инвестиција које треба да дозначи Влада Републике Српске.

"На недавном састанку са предсједницом и делегацијом Владе Републике Српске у градској управи у Бањалуци обећано је да ће ова средства бити дозначена још у току ове године, што ће нам омогућити да колико сутра, кад ова средства буду оперативна, буде деблокиран овај пројекат и да се на бази анекса уговора, који је опет на бази арбитраже, настави са радовима који су изузетно важни за већи дио насеља града Бањалука и дио насеља града Приједора", рекао је Радојичић.

Он је навео да би овим била завршена примарна мрежа.

"Град Бањалука би даље морао наставити развој секундарне и терцијарне мреже. Град Приједор је ту нешто више урадио, али за нас је у овом моменту важно да се што прије настави изградња примарног водовода и да се овај капитални пројекат у оба града што прије заврши", додао је Радојичић,

Он је напоменуо да је његова данашња посјета Приједору прва званична посјета ван Бањалуке, што, како је рекао, свједочи о значају који жели да да сарадњи двају сусједних градова и сарадњи са градоначелником Ђаковићем.

Извор: Срна