latinica  ћирилица
06/12/2016 |  12:04 | Аутор: РТРС

Грабовац: Могући протести породица погинулих Срба

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац изјавио је да није искључена могућност да ускоро дође до протеста породица погинулих из Српске због опструкције процеса ексхумација, идентификација српских жртава рата и процесуирања ратних злочина почињених над Србима у БиХ.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

"Тужилаштво и Институт за нестала лица БиХ годинама опструишу овај процес, а у томе им помаже Међународна комисија за нестала лица", рекао је Грабовац.

Он је истакао да ће Одбор затражити хитан састанак са руководством Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила на којем ће захтијевати да ускоро буду одржани протести породица погинулих из Републике Српске.

Грабовац је рекао да је за породице погинулих из Републике Српске крајње неприхватљиво да нема ексхумације српских масовних гробница на подручју Брода и Посавине за које постоје бројни докази и изјаве свједока.

"Тражимо да се отворе контејнери са ознакама УН гдје се на локацији градског муслиманског гробља у Оџаку годинама налазе људски посмртни остаци за које сумњамо да су српске националности", истакао је Грабовац.

Он је рекао да располаже најновијом информацијом да је са једног од контејнера УН скинут катанац, али да контејнер није јавно отворен како би био познат његов садржај.

Грабовац поручује да породице погинулих неће одустати од захтјева за ексхумацијом на локацији напуштеног православног гробља у Оџаку гдје му је свједок бошњачке националности на лицу мјеста посвједочио и показао локацију зараслу у траву и шуму на којем је наводно тајно покопано пет убијених војника српске националности.

Извор: Срба