latinica  ћирилица
06/12/2016 |  10:02 ⇒ 07/12/2016 | 07:49 | Аутор: РТРС

Приједор: Ухапшена осморица Срба за ратни злочин; Оштра реаговања БОРС-а (ВИДЕО)

Оштра реаговања из приједорске Борачке организације поводом јутрошњег хапшења осморице Приједорчана, оптужених за ратне злочине почињене 1992. године над бошњачким становништвом у мјестима Миска Глава и Љубија.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

Како наводе из ове организације, неприхватљиво је да већина Срба са подручја Приједора који су носили оружје у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату страхују да ће бити процесуирани за ратне злочине.

Понашању Суда Босне и Херцеговине за ратне злочине мора се стати на крај, а у томе је неопходна подршка надлежних институција Српске – став је приједорских бораца.

"Ово превазилази сваку мјеру и мислим да Влада РС треба да формира канцеларију за одбрану процесуираних људи из редова војске Републике Српске", изјавио је Зоран Предојевић, предсједних Борачке организације Приједор.

На подручју Приједора и околине рано јутрос је ухапшено осам лица осумњичених за ратни злочин над бошњачким становништвом у љето 1992. године.

Ухапшени су Слободан Тарањац, Миодраг Глушац, Ранко Бабић, Маринко Праштало, Ранко Дошеновић, Здравко Панић, Триво Вукић и Милан Вукић.

Њих су по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ, а на више локација које користе врше се претреси.

У саопштењу је наведено да су ухапшени осумњичени да су у својству припадника Кризног штаба, војске и полиције крајем јула 1992. године учествовали у незаконитом заробљавању око 120 мушкараца, међу којима је било 15 малољетних лица, на подручју мјеста Миска Глава, који су након тога заточени у дому културе и оближњем стадиону гдје су три дана мучени.

Из Тужилаштва наводе да је током заточења издвојено и убијено између 10 до 15 лица, а остали су одведени на локалитет Љубије, гдје су убијени хицима из ватреног оружја.

Само је неколико жртава успјело преживјети стријељање и њихова свједочења била су од кључне важности за расвјетљавање овог злочина, наводи се у саопштењу.

Након рата, убијене жртве су пронађене и ексхумиране у масовним гробницама на локалитету Редак један и Редак два, а 10 тијела пронађено је на локалитету Хозића камен 2016. године, додају из Тужилаштва БиХ.

Припадници Сипе осумњичене ће након лишења слободе предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора или мјера забране у складу са законом.

Извор: РТРС/ Срна