latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:23 | Аутор: РТРС

Фејсбук, Мајкрософт, Твитер, ЈуТјуб заједно против тероризма

Технолошке компаније ријешиле су да предузму заједничку акцију против терористичке пропаганде на Интернету, па тако Фејсбук, Мајкрософт, Твитер и ЈуТјуб удружују снаге како би, од почетка 2017. године, брже идентификовале такву врсту пропаганде и спријечиле њено ширење мрежом.
Тастатура - Фото: ТАНЈУГ
ТастатураФото: ТАНЈУГ

Циљ заједничког новог програма је успостављање базе података о јединственим дигиталним "отисцима прстију", односно карактеристичним компонентама, како би се аутоматски идентификовали видео-снимци или фотографије које ове компаније потом могу да уклоне, преноси АП.

У оквиру новог партнерства, компаније су обећале да ће размјењивати између себе карактеристичне компоненте "најекстремнијих и најгнуснијих терористичких фотографија и видео-снимака" које уклоне из својих сервиса, односно садржину која би се косила са њиховом политиком.

Очекује се да ће нова акција технолошких компанија бити у пракси покренута почетком 2017. године, како би се ублажила забринутост влада због садржине на друштвеним мрежима за коју се сматра да све више подстиче регрутовање и радикализовање терориста, уз истовремено балансирање питања слободе изражавања, наводи америчка агенција.

Извор: Танјуг