latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:12 | Аутор: РТРС

Поледица на коловозима због ниске температуре

Ниска температура овог јутра погодује формирању поледице на путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ, а из Ауто-мото савеза Републике Српске посебан опрез савјетују на дионицама у вишим планинским предјелима, као и на мостовима и прилазима тунелима.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

У већем дијелу Републике Српске вози се по мокрим и клизавим коловозима, а у котлинама и уз ријечне токове магла мјестимично смањује видљивост, док су на дионицама у усјецима и поред камених косина могући ситнији одрони.

На ауто-путу Бањалука-Градишка саобраћај се одвија без посебних ограничења, по мокром и клизавом коловозу.

Због изградње вијадукта "Маховљани" на ауто-путу Бањалука – Добој /дионица Бањалука – Прњавор/, петља "Маховљани" затворена је за сав саобраћај, а возачи могу користити петљу "Александровац".

Ради безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја на путевима у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

На магистралном путу граница Републике Српске/ФБиХ /Турић/-Лончари-Брчко-Бијељина-Шепак у току је санација коловоза, па ће се од 7.00 до 15.00 часова саобраћај на мјесту извођења радова одвијати наизмјенично, једном саобраћајном траком.

У току је изградња обилазнице око Брчког на магистралном путу Брчко-Бијељина, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја у насељу Гредице.

На дионици Брчко-Лончари, у насељу Горице због радова измијењен је режим одвијања саобраћања, а возаче из АМС моле да на тим дионицама поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Измјене саобраћаја актуелне су дуж пруге Добој-Бањалука због изградње кабловске инфраструктуре.

На дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош и на дионици Котор Варош-Ободник, због реконструкције и санације градске водоводне мреже општине Котор Варош, биће измијењен режим одвијања саобраћаја.

На дионици тог пута Бањалука-Челинац и на регионалном путу Челинац-Јошавка-Прњавор измијењен је режим саобраћаја ради изградње кабловске инфраструктуре дуж пруге Добој-Бањалука.

Због радова на бушењу и минирању терена на дионици магистралног пута Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању од пет до 15 минута у периоду од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

Због изградње моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима, на дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој, обустављен је саобраћај за сва возила.

Током трајања потпуне обуставе саобраћај се преусмјерава на алтернативни путни правац, локални пут кроз село Брестово, гдје је актуелна забрана саобраћаја за теретна возила преко 15 тона носивости.

Због изградње моста-вијадукта на дионици регионалног пута Стари Мајдан два - Ламовита потпуно је обустаљен саобраћај за сва возила.

На регионалном путу Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, због активираног клизишта, саобраћа се једном саобраћајном траком, наизмјенично.

Због деминирања терена на регионалном путу Сапна-Каракај-Зворник у мјесту Засеок, долазиће до повремене обуставе саобраћаја у времену од 8.00 до 16:00 часова у интервалима 30 минута обуставе и 15 минута пропушатања.

У времену од 8.00 до 16.00 часова, ради извођења деминерских радова, привремено ће бити обустављан саобраћај на магистралном путу на дионици Теслић-Котор Варош, у мјесту Рујевица. Обуставе саобраћаја трају 30 минута, а саобраћај се пропушта 15 минута.

Због деминерских радова у мјесту Клакари Доњи, општина Брод, повремено се обуставља саобраћај на дионици магистралног пута Бродско Поље РС/БиХ /Брусница/ у времену од 8.00 до 15.00 часова.

На регионалном путу Котор Варош-Митровићи, због радова на реконструкцији и санацији градске водоводне мреже, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици регионалног пута Укрина-Вијака у Вијачанима због радова на санацији коловоза саобраћај се одвија повремено једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На подручју Федерације БиХ магла у јутарњим сатима мјестимично смањује видљивост у котлинама и уз ријечне токове, посебно на правцима Бихаћ-Босанска Крупа-Босанска Отока и Цазин-Велика Кладуша, а због нових падавина учестали су одрони земље или камења на коловоз.

Због извођења санационих на дионици Жепче-Немила /петља Жепче/ измијењен је режим саобраћаја. Саобраћај се у једном смјеру одвија обилазницом, док се у другом смјеру одвија успорено у зони извођења радова.

До краћих застоја долази и на осталим дионицама гдје се изводе санациони радови, укључујући магистралне путеве Јајце-Бањалука, Прозор-Јабланица и Тузла-Прибој.

На граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања радови на подручју Хрватске и даље трају, па су могућа дужа задржавања и возачима се препоручује да користе друге граничне прелазе.

На осталим прелазима нису забиљежена дужа задржавања.

Извор: Срна