latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:03 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Настављено изношење завршне ријечи на суђењу генералу Младићу

Тужилац Артур Тралди изјавио је другог дана изношења завршне ријечи у процесу против генерала Ратка Младића да докази изведени током суђења показују да је Војска Републике Српске под командом генерала Младића по истом обрасцу чинила злочине над муслиманима и Хрватима у кампањи етничког чишћења.
Ратко Младић - Фото: РТРС
Ратко МладићФото: РТРС

На тврдњу одбране да је на подручју општине Сански Мост током рата остало да живи око 3.000 несрба, заступник оптужбе узвратио је податком да их је прије сукоба било 28.000, преносе београдски медији.

Он је одбацио тврдњу одбране да је генерал Младић настојао да казни починиоце злодјела и нагласио да је он чинио управо супротно - да их је награђивао.

Тужилац је као примјере награђених официра навео Станислава Галића и Радислава Крстића, које је Трибунал осудио због ратних злочина у Сарајеву и Сребреници.

Као доказ да је генерал Младић знао за злочине и наређивао да они буду прикривени, Тралди је навео генералову ратну биљешку у којој је наведено да се информације о масовној гробници у руднику Томашица код Приједора учине недоступним.

На тезу одбране да су починиоци били упућивани на фронт, заступник оптужбе је узвратио да им је "тиме само омогућено да почине још злочина".

Наређења генерала Младића о поштовању међународних ратних прописа и Женевских конвенција, Тралди је одбацио као "безуба и козметичка".

Тралди је као примјер навео да нико није кажњен за убиство око 150 муслиманских мушкараца у селу Грабовица код Котор Вароша у новембру 1992. године.

Судије Хашког трибунала јуче су одбиле још један, хитан, захтјев Младићеве одбране за обуставу поступка.

Тим одбране генерала Младића није задовољан начином изношења завршне ријечи Тужилаштва, сматрајући да су се бавили стварима које се не тичу директно генерала. Увјерени су да Тужилаштво није доказало одговорност.

Тужилаштво ће и сутра износити завршне ријечи након чега ће одбрана добити три дана за своје аргументе. Суђење је почело у мају 2012, годину након што је генерал Младић ухапшен у Србији, и изручен у Хаг.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012.године. Пресуда се очекује до новембра идуће године.