latinica  ћирилица
05/12/2016 |  20:51 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Аспект: Како ће изгледати Буџет за 2017. годину? (ВИДЕО)

Влада Републике Српске у преднацрту буџета пројектовала је за наредну годину 3,2 милијарде марака и усвојила преднацрт економских реформи.
Аспект - Фото: РТРС
АспектФото: РТРС

Гостујући у вечерашњој емисији "Аспект" наше телевизије министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, просвјете и културе Дане Малешевић и рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, истакли су да преднацрт буџета суштински неће имати велике измјене, али да очекују одређена неслагања са социјалним партнерима.

Кажу да је основни циљ Владе у 2017. да оснажи реални, производни сектор и омогући нова запошљавања. Ипак, запослени у јавном сектору могу очекивати мало смањење личних примања. Обрачун минулог рада са 0,5 одсто биће смањен на 0,3 одсто.

-Очекивања пословне заједнице сигурно ће бити већа од могућих, али тако је сваке године, истакао је министар Богданић и најавио да ће преднацрт буџета проћи јавну расправу и да ће бити усвојене све реалне примједбе пословне заједнице.

- Пословна заједница ће имати више примједби на фискалне и парафискалне намете. Синдикат ће имати примједбе о усклађивању Закона о платама и мораће доћи до корекција минулог рада што ће смањити одређена примања, рекао је Богданић.

Плата, тј. најнижа цијена рада пута коефицијент, неће бити смањена, али остали додаци, попут регреса, топлог оброка и накнада по разним основама могу бити смањени.

- Примања радника ће бити нешто мања. То зависи од броја година радног стажа. То је 0,3 накнаде за минули рад по години радног стажа, истакао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Добра вијест је да су планирана увећања за око 1,7 одсто породичних и личних пензија борачких категорија и средства за стамбено збрињавање породица палих бораца који нису били обухваћени овим програмом збрињавања. У Влади су свјесни и да пензионери очекују одређено увећање и поручују да ће пензије расти.

- Мислим да смо близу варијанти да иде се иде на повећање од 3% у 2017.години, нагласио је Миленко Савановић, министар рада и борачко -инвалидске заштите Републике Српске.

У 2017. години очекују се приходи од 2,5 милијарди марака, виши БДП за 3 одсто, повећање извоз за 5,9 одсто, али и раст запослености од 1,4 одсто. Кредитна средства од ММФ-а планирана су у буџету, али због неусаглашавања о Закону о акцизама, који су блокирали представници власти у Федерацији БиХ, ова средства су упитна.

Из Владе Српске поручили су да вјерују да ће се постићи сагласност, али и да ће без тих средстава Српска извршавати све своје обавезе.