latinica  ћирилица
05/12/2016 |  15:41 | Аутор: РТРС

Си-Ен-Ен о 2016: Роџерова борба, па Новакова историја

Тениска сезона окончана је прије двије недјеље Завршним Мастерсом у Лондону, али многи свјетски медији и даље рекапитулирају претходних 11 мјесеци.

Енди Мари је тријумфовао у ’О2 арени’, побједом над Новаком Ђоковићем у финалу, чиме је обезбиједио крај године на првом мјесту АТП листе.

Амерички Си-Ен-Ен је заокружио све оно што смо видјели у ’бијелом спорту’ у тексту у којем је посебан акценат стављен на оно што се први пут догодило.

Аутор Рави Убха почео је причу борбом Роџера Федерера са повредама, пошто је Швајцарац након полуфинала Аустралијан опена повриједио кољено, морао на операцију и пропустио готово читаву годину. То га је коштало пласмана, па ће у 2017. ући са 16. позиције.

Потом иде дио који носи наслов "Ђоковић је исписао историју", а који се, логично, односи на трофеј са Ролан Гароса.

"Новак Ђоковић није завршио сезону како је почео, пошто је био свједок краја његове двогодишње владавине на првом мјесту. Ипак, Ђоковић је цвјетао у првом дијелу 2016. Када је Србин побиједио Ендија Марија у јунском финалу Отвореног првенства Француске, постао је први човјек од Рода Лејвера и 1969. године који је славио на четири узастопна гренд слем турнира. Изузетном величином Ђоковићевог подвига био је одушевљен и сам Мареј: ’Ово се није догодило толико дуго и биће потребно много времена да се деси поново", стоји у тексту ЦНН.

Послије двојице великана, ред је био и на Марија да заслужи ријеч-двије – Убха се осврнуо на невјероватних шест мјесеци за нама, у којима је Мареј освојио пет везаних турнира, остварио 24 узастопне побједе и докопао се првог мјеста, коначно надмашивши ривале из ’велике четворке’.

Сезону 2016. обиљежила је и Анђелика Кербер на WТА туру, свргнувши до сада неприкосновену тениску краљицу Серену Вилијамс. Њемица је освојила два гренд слема, играла у финалу Олимпијских игара и на најбољи начин искористила лошу форму Американке.

У години за нама свједочили смо допинг скандалу Марије Шарапове, али и првој титули Аргентине у Дејвис купу, у петом одиграном финалу.

Извор: Б92