latinica  ћирилица
05/12/2016 |  14:49 | Аутор: РТРС

Влимировићу условно шест мјесеци затвора

Виши суд у Подгорици прихватио је данас споразум који је Мирко Велимировић склопио са црногорским Специјалним тужилаштвом, а у којем је признао да је био члан криминалне организације која је планирала изазивање државног удара и хаоса у Црној Гори на дан парламентарних избора 16. октобра.
Заплијењено оружје на дан избора у Црној Гори - Фото: Screenshot/YouTube
Заплијењено оружје на дан избора у Црној ГориФото: Screenshot/YouTube

Према овом споразуму, Велимировић ће бити условно осуђен на шест мјесеци, а условна казна ће трајати годину дана за кривично дјело стварање криминалне организације. Против овог рјешења није дозвољена жалба.

Велимировић је на рочишту признао да је набавио аутоматске пушке, али да је онемогућио да се унесу у Црну Гору и да их је уништио и расклопио, те бацио у језеро.

Он је рекао и да је од Александра Синђелића добио 30.000 евра да купи оружје које је група Братислава Дикића требало да искористи и изазове крвопролиће, тако што ће да заузме Скупштину Црне Горе на дан избора 16. октобра.

"Заслужујем да ми се додијели орден, јер сам спасио црногорски народ и државу, а не да ми се суди. Из патриотских разлога сам ово урадио. Да бих се одужио црногорском народу који је спасио српску војску. Они који знају историју знају о чему причам", изјавио је Велимировић.

Специјални тужилац Саша Чађеновић је раније данас рекао да је изјава Велимировића истинита и није бајка.

"Оправдано је да суд прихвати изрицање условне осуде од шест мјесеци условно на годину", рекао је Чађеновић.

Александар Синђелић добио је статус свједока сарадника у процесу који се води против руских држављана Едуарда Владимировича Широкова и Владимира Николајевича Попова, који су окривљени за стварање криминалне организације која је планирала крвопролиће у Црној Гори.

Широкова, Попова, Синђелића, Дикића и Предрага Богићевића тужилаштво сумњичи за покушај тероризма, а остале ухапшене у предизборној ноћи за стварање криминалне организације.

Од 20 ухапшених у предизборној ноћи у Подгорици, тужилаштво је након саслушања пустило на слободу њих шесторо.

Наредбом за спровођење истраге обухваћено је шеснаест особа: Братислав Дикић, Александар Синђелић, Кристина Христић, Мирко Велимировић, Бранка Милић /61/, Милан Душић /59/, Драган Максић /40/, Србољуб Ђорђевић /52/, Александар Алексић /42/, Никола Ђурић /34/, Ивица Матић /36/, Александар Чуровић /33/, Синиша Ћетковић /37/, Дејан Станојевић /42/, Милош Аћимовић /26/ и Перица Андрић /39/.

Извор: СРНА