latinica  ћирилица
05/12/2016 |  14:33 | Аутор: РТРС

Шамац - Одобрена прва фаза ИФАД програма вриједна 200.000 КМ

Међународни фонд за развој пољопривреде /ИФАД/ одобрио је прву фазу програма који се односи на побољшање стања сеоске инфраструктуре на подручју општине Шамац, вриједности 200.000 КМ, уз учешће Владе Републике Српске и локалне заједнице у Шамцу, рекао је представник Службе локалног економског развоја општине Шамац Светозар Евђић.
Шамац - зграда општине - Фото: СРНА
Шамац - зграда општинеФото: СРНА


Евђић је данас, са координатором при Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске за координацију пројектима на ИФАД програму, упознао представнике пољопривредних удружења и задруга о отпочињању реализације ИФАД програма на шамачком подручју, који ће трајати четири године, а биће реализован у три фазе.

"Прва фаза је подршка сеоској инфраструктури у вриједности до 200.000 КМ, уз 20 одсто учешћа општине. Данас достављамо два пројекта, у току је израда пројектне документације", рекао је Евђић.

Ријеч је о пројекту асфалтирања пута Браница два–Пелагићево, који је међу најфреквентнијим на подручју ове регије, те изради артершког бунара у насељу Ново село два - избјегличком насељу које има проблем са снабдијевањем питком водом.

Евђић напомиње да је друга фаза подршка удружењима у износу до 45.000 КМ по принципу да по трећину средстава обезбјеђују удружење, општина и грант ИФАД програма.

"Трећа фаза је подршка кроз микрокредитне организације. Та фаза тек долази, иде брзо и средства су намијењена за одређење секторе производње у корпарству, пчеларству, производњи млијека, а у питању су класични кредити по повољним условима", наглашава Евђић.

ИФАД програм на подручју општине Шамац се проводи у оквиру подршке у пољопривреди неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Извор: Срна