latinica  ћирилица
05/12/2016 |  13:56 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Добој: Отворена изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске"

У Добоју је данас свечано отворена изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске /1991-2016/", коју је у име предсједника ове институције отворио посланик Славко Глигорић.
Добој: Свечано отворена изложба - Фото: СРНА
Добој: Свечано отворена изложбаФото: СРНА

Глигорић је рекао новинарима да данашња изложба, коју приређује Народна скупштина Републике Српске у сарадњи са Архивом Републике Српске, има велики значај јер "живимо у времену када су присутне турбуленције на нивоу БиХ".

Он је навео да су грађани у прилици да се непосредно упознају о стварању Републике Српске и 25 година рада Народне скупштине.

Један од посланика из првог сазива Народне скупштине Миладин Недић изразио је задовољство што су прије 25 година са пуно наде кренули у стварање и створили Републику Српску и супротставили се одлукама и плановима Муслимана, Хрвата и дијела међународне заједнице.

Директор Архива Српске Бојан Стојнић каже да је на изложби представљено око 180 каталошких јединица на 31 паноу, подијељених тематско-хронолошки - од првих вишестраначких избора у БиХ 1990. године, преко оснивања Народне скупштине Републике Српске до скупштинских сазива, од првог до деветог, који је изабран у октобру 2014. године.

"Кориштена је грађа Архива Републике Српске, те архива Народне скупштине Републике Српске, Новинске агенције Републике Српске 'СРНА', `Гласа Српске`, `Независних новина`, `Вечерњих новости`, Тањуга, као и приватне колекције уступљене за изложбу", навео је Стојнић.

Он оцјењује да је изложба одлично прихваћена у срединама у којима је представљена.

Данашњој изложби присуствовао је и некадашњи посланик у првом сазиву Милан Нинковић, те некадашњи члан Предсједништва БиХ Борислав Паравац.

Поставка изложбе "25 година Народне скупштине Републике Српске /1991-2016/" биће до 14. децембра у добојском Центру за културу и образовање, након чега ће бити представљена у Дервенти, Бијељини, а почетком наредне године и у Требињу.

Извор: Срна