latinica  ћирилица
05/12/2016 |  13:54 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Београдска берза постала дио регионалне мреже берзи

Београдска берза (BELEX) постала је данас дио активни члан SEE Link мреже, регионалне мреже берзи на којима може да се тргује хартијама од вриједности листираним на берзама Бугарске, Хрватске и Македоније, а у којем се већ налази десет најтргованијих компанија из региона.

Како се наводи у саопштењу BELEX-а, од данас је трговање преко те платформе постало могуће и на домаћем тржишту капитала.

Поред Београдске берзе, још четири се припремају за укључење у СЕЕ Линк - Атинска, Бањалучка, Љубљанска и Монтенегро берза, а интерес за придруживање исказало је још неколико берзи у региону.

Након прикључења BELEX-а, SEE Link систем за рутирање налога сада подржава трговање на четири тржишта, укупне тржишне капитализације од 33 милијарди долара и скоро 500 акција којима се може трговати.

Укупно 27 инвестиционих друштава (брокерских кућа) је лиценцирано да тргује путем SEE Linka.

Уз њих, тренутно је седам чланова Београдске берзе у процесу прибављања лиценци за трговање на SEE Link платформи.

Циљ система је да повећа ликвидност и унапреди приступ тржиштима инвеститорима и локалним брокерима.

Због пријема новог тржишта планирана је ревизија индекса у наредном периоду, како би ти показатељи дали репрезентативнији приказ тржишта.

Директор Београдске берзе Синиша Крнета изјавио је да на овај начин Београдска берза жели да национално и регионално тржиште капитала учини комплементарним сегментом за финансирање развоја приватног сектора.

SEE Link пројекат покренуле су берзе из Бугарске, Хрватске и Македоније, са циљем да се креира регионална инфраструктура за трговање хартијама од вриједности листираним на те три берзе.

Формализацију сарадње представљало је покретање акционарског друштва СЕЕ Линк у мају 2014, са седиштем у Скопљу.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је подржала иницијалну фазу SEE Link  пројекта грантом од 540.000 евра, како би био омогућен електронски систем рутирања налога, у јулу 2014.

Финансирање пројекта обезбиједили су донатори ЕБРД-а, путем ЕБРД Акционарског специјалног фонда, док су берзе учеснице допринијеле пројекту са по 80.000 евра.

Извор: Тањуг