latinica  ћирилица
05/12/2016 |  13:42 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Пореска управа: Прикупљено 1,969 милијарди КМ јавних прихода

Пореска управа Републике Српске је за једанаест мјесеци ове године прикупила 1,969 милијарди КМ јавних прихода, те додатних 10,9 милиона КМ по основу доприноса за Фонд солидарности, саопштено је данас из Пореске управе.
Пореска управа РС - Фото: РТРС
Пореска управа РСФото: РТРС


Наплаћени износ по основу директних пореза за једанаест мјесеци ове године већи је за седам одсто него за исти период прошле године, односно прикупљено је 397,2 милиона КМ.

Доприноси су за овогодишњих једанаест мјесеци наплаћени у износу од 1,248 милијарди КМ, што је у односу на наплату из истог периода прошле године мање за 9,2 милиона КМ или један одсто.

Повећана наплата је забиљежена код свих доприноса, осим код доприноса за здравствено осигурања који су у односу на исти период претходне године наплаћени мање у износу од 12,8 милиона КМ, а што се углавном односи на мању наплату по основу мултилатералне компензације.

По основу осталих јавних прихода наплаћено је 319,3 милиона КМ, односно 9,5 милиона КМ више.

Мања наплата је забиљежена код заосталих обавеза по основу индиректних пореза - у поређењу са прошлом годином наплаћено је 28,8 милиона КМ мање. Наведена разлика се највећим дијелом односи на уплату "Рафинерије нафте Брод" а.д. по основу унапријед плаћених рата репрограма у прошлој години.

Према подацима Пореске управе Српске, крајем новембра на подручју Републике Српске регистрована су 1.290 пореска обвезника правна лица и 2.947 пореских обвезника предузетника, док су истовремено одјављена 66 пореска обвезника правна лица и 656 пореска обвезника предузетника.

Извор: Срна