latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:55 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

МУП: Чврсто опредјељење за борбу против корупције

МУП Републике Српске чврсто је опредијељен за борбу против корупције, а у том циљу је израдило више интернет апликација, те обезбиједило бесплатну телефонску линију за пријаву овог кривичног дјела, рекао је инспектор у Сектору полиције ЦЈБ Бањалука Мирослав Ђукић.
Полиција РС - Фото: РТРС
Полиција РСФото: РТРС

- Корупција по аутоматизму представља кршење универзалног принципа једнакости свих грађана пред законом - рекао је Ђукић новинарима у Бањалуци гдје су припадници ЦЈБ-а грађанима дијелили промотивни материјал у вези са процедурама пријаве и процесуирањем кривичног дјела корупција.

Он је подсјетио на апликацију "Пријави корупцију" којом грађани путем интернета могу анонимно или јавно да пријаве сумње на неправилности у институцијама Српске, а по запримању пријаве полицијски службеници ће провјерити наводе из пријаве.

Ђукић је рекао да је на интернет страници МУП-а инсталирана и андроид апликација путем које грађани могу поставити фотографије које упућују на сумњиво дјело, као и апликација "Жалбе и похвале на рад полицијских службеника".

- Уколико неко од грађана посједује информације да се одређени полицијски службеници могу довести у везу са неким коруптивним активностима могу то пријавити, а пријава ће по аутоматизму бити прослијеђена јединици за професионалне стандарде која спроводи унутрашњи поступак - истакао је Ђукић.

Он је подсјетио и на бесплатну телефонску линију 051/219-300 путем које грађани могу пријавити све облике корупције.

У циљу борбе против корупције, МУП је све просторије за издавање личних докумената покрио видео надзором, а у функцију је стављена и најмодернија опрема за мјерење брзине кретања возила, чиме треба да се избјегне непосредни контакт возача са полицијским службеницима.

Мјере МУП-а Српске односе се и на организовање стручних конференција и семинара с циљем подизање знања полицијских службеника да би били што ефикаснији и квалитетнији у борби против корупције.

Акција дијељења летака организована је у циљу подизања и развијања свијести грађана у борби против кривичних дијела у области корупције.

Превентивну активност "Стоп корупцији" МУП Републике Српске организује у сарадњи са Међународним програмом Министарства правде САД за обуке и помоћ у области криминалистичких истрага.

Извор: СРНА