latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:50 | Аутор: РТРС

Јутарњи: Москва зна како са Загребом, само дрекне - "Бу"

Премијеру Ххрватске Андреју Пленковићу излази на нос посјета Украјини и понуда хрватских услуга за мирну реинтеграцију територија, пише Јутарњи.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Како наводе, те територије су овог тренутка под контролом побуњеника које подржава Русија и због тога су услиједили приговори и са љевице и деснице. Своде се на исто - зашто износити неко хрватско мишљење које може шкодити хрватским економским интересима?

"Руски амбасадор у Загребу Анвар Азимов спретно користи потребу хрватских медија за сензацијама и паником, па преко њих, с мјером и на фин начин, пријети Хрватској због њених политичких одлука", наводи Јутарњи.

- Једна од мојих негативних импресија је ваша велика зависност у спољној политици о Западу. Овдје сам годину дана и покушавао сам десет министара позвати у Русију, на форуме, конференције... Нико од њих није посјетио Русију. Дајемо политичке сигнале, ми не желимо извући Хрватску из ЕУ и НАТО, али истовремено Русија може надопунити оно што вам недостаје. Хрватске мандарине, крушке, риба... Све то долази на руско тржиште, али кроз треће земље и они на томе зарађују, а не ви. Наравно, санкције ће се завршити за годину или двије, а Русија ће тада постављати наруџбине за куповину робе, али процјењујући ко се како понашао у вријеме санкција. У том случају Хрватска неће добро проћи - изјавио је он раније.

Загребачки портал ту истиче да је амбасадоров посао да "преврне да не загори", па је логично да у питању Крима потеже паралелу с Косовом, а у питању Доњецка и Луганска наглашава "да се тамо не петља Русија, него су огорчени украјински грађани руске националности".

- Чињеница је да је хрватска политика спрам Русије – и економска и дипломатска – годинама вођена као да никога није било код куће ни на Пантовчаку, ни у Банским дворима, да двије године није именован амбасадор у Москви, што је испод нивоа безобразлука, да у Загребу нису сами са собом начисто како ће с Москвом. С друге стране, видимо да Москва има идеју како са Загребом, јер чим дрекне: "Бу!" код нас одмах одјекује хорски:"Ајме нама!" - додаје загребачки портал.

Они ту истичу, да директно упозорење да "Хрватска неће добро проћи" ако се не упристоји и не повинује руским потребама није почела доласком Пленковића у Банске дворе, па стога и није резултат неке његове "грешке".

- Та слика Хрвата који евентуално има своје мњење али се, према потреби, с њиме не слаже и за сваки случај додаје: "немојте шта замјерити", та слика Хрватске која, заправо, нема права на став у европској политици док је неко не позове, та фанфара незамјерању како нас не би ошинули по ушима или, још болније, по џепу, та химнодија "хрватском ћутању", показује дубоко усађен принцип антидемократичности који није само политичка него, заправо, и карактерна појава - сматра Јутарњи.

Хрватска, како закључује лист, ипак мора да има ставове о битним питањима регионалне политике, као и политике ЕУ, па и шире.

Извор: Б92