latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:42 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Раст индустријске производње већи од четири одсто

У БиХ се, под претпоставком очувања позитивног тренда у екстерном окружењу, уз додатни допринос интерних дешавања, током ове године може очекивати раст индустријске производње већи од четири одсто, наводи Дирекција за економско планирање БиХ.
Индустрија - Фото: РТРС
ИндустријаФото: РТРС


У свом билтену "Перспективе", Дирекција наводи да би свјетска економија, према пројекцијама, током наредне године могла имати раст од 3,4 одсто, док је пројектовани раст у земљама еврозоне 1,4 одсто.

Ова дешавања у међународном економском окружењу требала би имати позитиван утицај на економске прилике у региону, али и у БиХ, посебно на прерађивачку индустрију, те се у БиХ може очекивати раст укупне индустријске производње већи од пет одсто.

"Досљедна и правовремена имплементација Реформске агенде требала би омогућити
побољшање у пословању компанија БиХ, што би требало резултовати повећањем инвестиција и обима производње у оквиру прерађивачке индустрије", наведено је у билтену.

Поред прерађивачке индустрије, током наредне године очекује се и значајнији допринос енергетског сектора који чини трећину укупне индустријске производње у БиХ.

Покретање производње у оквиру нових термоенергетских постројења значајно ће
поправити енергетски биланс и укупну индустријску производњу у БиХ. У периоду 2018-2019. године се такође може очекивати раст индустријске производње у БиХ већи од пет одсто годишње.

Уз наставак позитивних екстерних динамика очекује се и све утицајнији значај интерних динамика кроз структуралне реформе које би требале бити у функцији јачања укупне индустријске производње у БиХ.

Тако се у земљама еврозоне очекује опоравак приватне потрошње од 1,5 одсто, пораст инвестиција од 4,2 одсто, те повећање укупног извоза и увоза од пет одсто односно 5,6 одсто, што ће резултовати интензивирањем спољнотрговинске размјене земаља ЕУ међусобно и са остатком свијета.

Планирана инвестициона улагања у инфраструктуру и енергетику такође би требала значајно допринијети расту индустријске производње од преко пет одсто у БиХ, јачању грађевинског сектора и грана које су везане за тај сектор у БиХ.

Такође се очекује да енергетски сектор, који је у претходном периоду био један од носилаца индустријске производње, настави позитиван тренд раста производње и додатно оснажи индустријску производњу у БиХ.

Извор: Срна