latinica  ћирилица
05/12/2016 |  10:35 | Аутор: РТРС

Рапидан раст вехабијске идеологије у БиХ

БиХ је земља у којој радикални ислам вехабијско-селефијске идеологије, какву носе најкрволочније терористичке организације као што су Исламска држава и Ал каида рапидно расте, пише загребачки Вечерњи лист.

Западне обавјештајне сужбе већ дуже вријеме упозоравају на ширење радикалног ислама у БиХ, тражећи од политичара у БиХ да под хитно нешто предузму да би искоријенили тај опасан феномен.

Позивајући се на извјештај СИПА, лист наводи да је "религијски екстремизам вехабистичко-селефистичке провенијенције у БиХ институционално присутан, унутар и изван исламске заједнице која и даље његује финансијске односе с Арапима и ћути на све вехабистичко-селефистичке активности".

Ова ћутња и попуштање Исламске заједнице помаже укорјењивању селефизма у друштву, па и у самој Исламској заједници.

Као једна од жаришних тачака вехабијског дјеловања у Сарајеву помиње се џамија краља Фахда чијег имама Незима Халиловића сматрају неслужбеним вехабијским емиром.

У извјештају СИПА помиње се и хотел "Терме" Илиџа, као мјесто у које посљедњих година на рехабилитацију долазе рањеници из Либије, као и тржиште некретнинама, односно куповина и препродаја земљишта у околини Сарајева шеицима из Саудијске Арабије, Емирата, Катара и Кувајта.

Послове са некретнинама и грађевинску оперативу која гради куће и туристичке комплексе око Сарајева углавном воде пипадници и симпатизери вехабизма, пише Вечерњи лист.

Извор: СРНА