latinica  ћирилица
05/12/2016 |  10:12 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Московиси: Италијанска привреда ће пребродити оставку Ренција

Италија има солидне политичке институције и јаку економију која ће пребродити оставку премијера Матеа Ренција, након тешког пораза који је претрпио на референдуму о уставним реформама, сматра европски комесар за економију Пјер Московиси.
Пјер Московиси (фото: www.nspm.rs) -
Пјер Московиси (фото: www.nspm.rs)

"То је чврста држава са солидном влашћу и потпуно сам увјерен да Италија може да се носи са овом ситуацијом", рекао је Московиси данас за телевизију Франс 2, уочи састанка министара финансија еврозоне у Бриселу, преноси агенција Ројтерс.

Италијански премијер Матео Ренци је најавио да ће дати оставку након претрпљеног пораза на јучерашњем референдуму о уставним реформама, гурнувши трећу највећу економију еврозоне у политичку неизвесности, наводи британска агенција.

"Постоји одређена политичка нестабилност, али земља је изузетно стабилна и има такође велику економију", оцијенио је Московиси и одбацио спекулације да је референдум био глас против Европске уније, нагласивши да "референдум нема никакве везе с тим".

"То је у Италији био унутрашњи уставни амандман који није успио да прође", додао је он.

Члан Европске централне банке (ЕЦБ), Франсоа Вилерој де Гало, такође је данас коментарисао збивања у Италији, оцјењујући да се исход гласања Италијана на референдуму о уставним реформама не може поредити са британским гласањем за излазак из ЕУ.

Креатори монетарне политике еврозоне ће и даље пажљиво пратити посљедице италијанског референдума, рекао је на семинару у Јапану Вилерој, који је и гувернер Банке Француске.

Он је такође упозорио да Британија неће моћи током преговора о разводу од ЕУ да бира само оно што јој одговара у погледу даљег приступа британских компанија јединственом тржишту.

"Јучерашњи референдум у Италији може се посматрати као још један извор несигурности. Међутим, не може се упоредити с британским референдумом - италијански народ је био позван на биралишта да гласа о интерном уставном питању а не о италијанском дугогодишњем чланству у ЕУ".

Евро је пао на двогодиншњи минимум након референдума, пошто Ренцијева оставка може да пружи шансу странкама које су против еврозоне да ојачају и додатно запрете европским интеграцијама.

Вилерој је, међутим, изразио увјерење у отпорности еврозоне, позивајући се на напредак у процесу обједињавања банкарских прописа, побољшања економског раста и боље ситуације на тржишту рада, наводи Ројтерс.

ЕЦБ ће 8. децембра имати сједницу у Франкфурту, на којој ће проширити свој програм куповине обвезница и на период послије марта идуће године, а размотриће и потање званичног оконачања тог програма, изјавило је за Ројтерс више извора директно упућених у дешавања у централној банци еврозоне.

Извор: Тањуг