latinica  ћирилица
05/12/2016 |  08:42 | Аутор: РТРС

Хокинг: Трамп и Брегзит постали могући због незапослености

Избор Доналда Трампа за предсједника САД и Брегзит постали су могући, јер људи траже начине да се избаве из незапослености, неједнакости и економских последица глобализације, наводи познати британски физичар и космолог Стивен Хокинг.

Он је у чланку за лист "Гардијан" написао да Трампов избор и Брегзит представљају моменат када су ти "заборављени људи промијенили плочу и одбацили савјете елите и стручњака".

Хокинг оцјењује и да би за елиту била ужасна грешка када би покушала да заобиђе њихов избор.

Познати научник, како преноси Спутњик, каже да су пред човјечанством најозбиљнији проблеми, прије свега еколошки, које је потребно рјешавати заједнички.

"Како бисмо избјегли катастрофе, не смијемо градити баријере између земаља, потребно је да их рушимо. Ако желимо да имамо могућност за то, свјетски лидери су дужни да признају да су много таквих могућности пропустили и да настављају да их пропуштају", наглашава Хокинг.

Према његовим ријечима, напредак технологије води ка томе да људи чешће губе посао, а да развој интернета пооштрава економску неједнакост.

"То је неизбјежно, али то је напредак који има деструктивни карактер на социјалном плану", оцијенио је Хокинг.

Он додаје да сиромаси који желе да достигну "нирвану коју су видјели на Инстаграму, прво путују у велике градове", а затим у иностранство.

"На тај начин редови економских миграната расту, а они износе нове захтјеве за инфраструктуру и економију. Толеранција према њима међу локалним становништвом опада и то још више храни политички популизам", рекао је Хокинг.

Извор: ТАНЈУГ