latinica  ћирилица
05/12/2016 |  07:48 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Хан у Београду, потписан уговор вриједан 80 милиона евра

Премијер Александар Вучић захвалио Европској унији на 80 милиона евра за реформу јавне управе уз поруку да Србија рачуна на ЕУ и да ЕУ може да рачуна на Србију још више.
Александар Вучић, Јоханес Хан - Фото: РТС
Александар Вучић, Јоханес ХанФото: РТС

Он је на прес конференцији коју је држао са Јоханесом Ханом након потписивања Уговора за подршку ЕУ темељној трансформацији српске јавне управе, поручио и да смо постигли до сада добре резултате, али да ако желимо да они буду одрживи и да се даље напредује да је потребно да себе реформишемо и мијењамо.

Уговор је, иначе вриједан 80 милиона евра и први је уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из ИПА фондова, а Вучић је рекао и да ће грађани видети тај новац у свему што Србија гради, уз оцену да без ефикасне и оперативне јавне управе нећемо моћи да имамо добре резултатет.

Како је рекао, оно што је до сада урађено је добро, али да би било и одржвиво и да би се остварио напредак потребна је реформа управе, реформа нас самих и све у скалду са чињеницом да знамо којем друштву желимо да припадамо.

Он је захвалио европским обвезницима што су издвојили новац за Србију али и подвукао да се тај новац даје само тамо гдје је стабилан макро економски оквир који Србија има.

Како је навео, највећи дио управних послова моћи ћемо да обављамо од куће, а то, оцијенио је, значајно подиже стандард људи.

Србија се, поновио је, налази на добром путу, наравно да можемо и боље, додао је, "али новац који смо добили од ЕУ искористићемо свакако на најбољи могхци начин".

Додао је да владиног дефицита ове године нема, да ће он на нивоу државе бити око 2,1 одсто а догодине планиран је на 1,7 одсто те да имамо раст од 2,8 одсто а може бити до краја године и 2,9 одсто.

Како је рекао, упркос свим проблемима које има ЕУ, Србија је свој пут трасирала и лојалан је и поуздан поартнер. Еу може да рачун на Србију и Србија рачуна на ЕУ поручио је Вуцић који је захвалио Хану на Уговору али и на свему што чини а што Србији омогућава напредак у сваком смислу.

Избори какви год да буду кампања ће бити кратка

Изборима се уопште не бавим, далеко су, а у међувремену радим оно сто ми је посао и уставна обавеза, рекао је премијер Александар Вучић одговарајући на питање новинара на прес конференцији с европским комесаром Јоханесо Ханом.

Он је упитан да ли ће с предсједничким у прољеће бити и парламентарних избора, рекао да о томе не размишља, већ да очекује важне састанке и сусрете и у децембру и јануару, много важних уговора у послова.

"Наш је посао да бринемо о радницима, сељацима, пензионерима, а избори кадкви год да буду, о то по том, одлучиваће о томе висе људи и каква год да буде одлука кампања ће у сваком случају бити кратка", поручио је премијер.

Сљедеће седмице отвара се бар једно поглавље

Европски комесар очекује да ће Србија сљедеће недеље отворити још једно а можда и два поглавља у прегорима са ЕУ, а премијер је прецизирао да ће бити сигурно отворено поглавље пет.

"И сљедеће недјеље и сљедеће године", рекао је Хан одговарајуићи на путања новинара хоће ли бити сљедеће седмице отворено још неко поглавље у преговорима.

"Мислим да сљедеће недјеље можемо да отворимо и више од једног поглавља" поновио је Хан који је додао да можда могло да се деси и да се отворе два-три што би нас одвело у нову фазу преговарачког процеса.

Премијер је навео да ће бити отворено поглавље 5, да ће се видјети шта ће бити са осталима и да "ствари тако реално стоје".

Како је рекао наставиће се разговори о томе наводећи да је ту ријеч и о ономе што стуже из Хрватске као и о питању односа Беогарда и Приштине.

Вучић је поручио да сигурно нећемо одустати од националних и државних интереса да би нам неко отворио поглавља.

Извор: Танјуг