latinica  ћирилица
04/12/2016 |  16:10 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Говедарица: Ванредна сједница или референдум-Кошарац: Иницијатива аматерски чин (ВИДЕО)

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица најавио је данас у Источном Сарајеву да ће ова странка у Народној скупштини Републике Српске покренути иницијативу за одржавање референдума о правосуђу БиХ уколико у Парламентарној скупштини БиХ не буде подржан њен приједлог да о овој теми у парламенту БиХ буде одржана ванредна сједница.
Вукота Говедарица - Фото: СРНА
Вукота ГоведарицаФото: СРНА

Говедарица сматра да су активности ВСТС-а довеле до потпуне непринципијелности у погледу националне структуре и заступљености Републике Српске и Срба у Суду и Тужилаштву БиХ, док је као други разлог због чега је потребна реформа правосуђа БиХ навео непринципијелност у односу на жртве рата и ратних злочина српске националности.

Он је истакао да намјера СДС-а није да утиче на поступке које воде правосудне институције БиХ, већ да их натјера да раде свој посао.

"Сматрамо да је у БиХ неопходно отворити процес реформи када је ријеч о правосудним институцијама, а то значи да ћемо у наредном временском периоду да се суочимо са озбиљном реформом и предлагањем конкретних законских рјешења када је ријеч о правосуђу БиХ", истакао је Говедарица.

Кад је ријеч о о процесу реформе законских рјешења, он сматра, да је њему потребно приступити из два разлога, од којих је један избор судија и тужилаца БиХ, те кадровска структура у Суд и Тужилаштву БиХ.

Према његовим ријечима, активности ВСТС-а довеле су до потпуне непринципијелности у погледу националне структуре и заступљености Републике Српске и Срба у Суду и Тужилаштву БиХ.

"У Тужилаштву БиХ главни тужилац је са територије Федерације БиХ /ФБиХ/, од четири замјеника три су са територије ФБиХ, у кабинету главног тужиоца сада, а и у задњих пет година, нема нико из Републике Српске, а тиме и ниједног Србина. У Секретаријату Тужилаштва сада, а и у протеклих пет година нема ниједног Србина", навео је Говедарица.

Напомиње да је и шеф кабинета главног тужиоца и сада и у протеклих пет година Бошњак са територије ФБиХ, а да у Одјељењу за односе с јавношћу Тужилаштва БиХ нема нико из Републике Српске и нема ниједног Србина.

"Предједник Суда БиХ и његов замјеник су из бошњачког народа, предсједници Апелационог одјељења и Кривичног одјељења су из бошњачког народа, а предсједник Управног одјељења из хрватског народа. Секретар Суда је Бошњак, кабинет предсједника Суда је искључиво једнонационалног типа, јер се у њему налазе сви Бошњаци. И Служба за односе с јавношћу је једнонационалног типа, јер се у њој налазе искључиво Бошњаци и практично нема ниједног Србина", саопштио је Говедарица.

Кошарац: СНСД годинама указује на аномалије у правосуђу БиХ

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац сматра да лидер СДС-а Вукота Говедарица не разумије политичке тенденције у БиХ и да је потпуно непотребна иницијатива СДС-а о покретању референдума о реформи правосуђа, јер институције Републике Српске, односно људи из СНСД-а, годинама указују на те аномалије.

Кошарац је, коментаришући данашњу најаву лидера СДС-а Вукоте Говедарице да ће СДС покренути иницијативу за референдум о правосуђу БиХ, рекао Срни да је то аматерски чин новокомпонованог предсједника СДС-а који очигледно нема капацитет да разумије све политичке тенденције у БиХ.

"Свима је потпуно јасно, и свакој птици на грани, да је неопходна реформа. Мислим да на оваквим иницијатива /Говедарица/ покушава да покаже да је важна политичка личност и да се разумије бавити политиком", додао је Кошарац.

Кошарац истиче да је за покретање иницијативе потребан и капацитет, а да је Говедарица у посљедње вријеме показао да нема капацитет да разумије све политичке прилике.

"Да има капацитет, прије свега, тражио би од Младена Босића да у институцијама БиХ напусти једну издајничку политику, да престане да омаловажава институције Републике Српске, што је учинио на посљедњој сједници Представничког дома", рекао је Кошарац.

Он је додао да је Говедарица требало и да разумије јасан став предсједника Републике Српске Милорада Додика у смислу да је неопходно поново се окупити око закона о Уставном суду БиХ, а да, при томе, они који данас партиципирају у заједничким институцијама БиХ, а то су људи из такозваног Савеза за промјене, престану да одлучују.

"Мислим да је то прави корак и право вријеме да се покаже да Република Српска из аспекта свих политичких тенденција има капацитет да у Сарајеву, у заједничким институцијама прије било каквог изјашњавања о било ком питању претходно инсистира на доношењу закона о Уставном суду БиХ, односно да уколико код њихових партнера у ФБиХ не буде те врсте разумијевања да такозвани Савез за промјене у институцијама БиХ настави да ради, али да не одлучује", оцијенио је Кошарац.

 Извор:СРНА/РТРС