latinica  ћирилица
04/12/2016 |  12:24 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Брчко: Поједине школе, супротно закону, обиљежиле 25. новембар (ВИДЕО)

Закон о празницима Дистрикта Брчко из 2002. предвиђа празновање Нове године, Дана Дистрикта и Првог маја. Празновање вјерских празника уређује се скупштинским одлукама. За ентитетске празнике нема мјеста у Дистирикту. Међутим, у пракси то није тако.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

У неколико основних школа са већинским бошњачким наставним кадром, за празнике који се баштине у Федерацији, попут 25. новмебра, пририређују се школске приредбе. Поставља се питање - да ли је ријеч о свјесној провокацији или можда закони Дистрикта на територији Брчког не важе за све грађане. 

Брчанску јавност узбрукала је инфромација да је у скоро свим основним школама у којима су већина ученика и наставника Бошњаци, обиљежен 25. новембар, који у Федерацији славе као дан тзв. Државности БиХ. Наставници брчанске Пете основне школе, за свој манифест, злоупотријебили су малољетну дјецу, коју су фотографисали уз ратне заставе тзв. Армије БиХ, и све објавили на друштвеним мрежама.

- Нигдје у годишњим програмима не постоји тај дан као дан школе, дан било чега у Брчко дистрикту. Што значи дошло је до одређених злоупотреба. И ја сам већ дао налог својим колегама задуженим за основно образовање да преиспитају шта се догодило и предузму одређене мјере, узму изјаве и наравно покрену одговорност ако постоји - каже Бошко Стојаковић, шеф Одјељења за образовање дистиркта Брчко.

Градоначелник Дистрикта, Синиша Милић, сматра да у институцијама Дистрикта, поготово у школским установама политици није мјесто. Каже, сви треба да буду свјесни да у Дистрикту живе три народа.

- Не знам, колико је то добро да се празници, који нису у званичном календару дистрикта Брчко, обиљежавју у школама, јер претпостављам да ће након овога бити захтјева да се и неки други празници обиљежавју у дистрикту Брчко - каже Милић.

Брчаци су мишљења да је већина закона дистрикта Брчко, само декларативна форма, која обично служи за манипулацију и да се одговрност у Дистиркту своди само на приговор савјести.

Остаје отворено питање да ли је обиљежавање 25. новембра у основним школама у Дистиркту Брчко дјело несавјесних наставника или је ријеч о свјесно планираној провокацији? Томе у прилог и податак да се Брчански сусрети позоришта редовно затварају 25. новембра.