latinica  ћирилица
04/12/2016 |  11:20 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Мајкић: Резултати рада бх. правосуђа не оправдавају уложени новац

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да се из године у годину у буџету БиХ повећавају издвајања за правосуђе иако резултати рада ових институција то не оправдавају.
Душанка Мајкић - Фото: cin.ba
Душанка МајкићФото: cin.ba

- Предвиђени буџет правосудних институција на нивоу БиХ за 2017. годину износи 40,6 милиона КМ, што је за милион више него у 2016. години - навела је Мајкићева.

Она је прецизирала да је за Суд БиХ намијењено 17,2 милиона КМ, Тужилаштво 13,1 милион, Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ 4,8 милиона и Уставни суд БиХ 5,5 милиона КМ.

- Према приједлогу буџета БиХ за 2017. годину, за Суд БиХ предвиђено је повећање од четири одсто или 668.000 КМ у односу на ову годину, за Тужилаштво повећање износи два одсто или 218.000, ВСТС два одсто, односно 107.000 и Уставни суд око један одсто или 61.000 КМ - навела је Мајкићева.

Она је поновила да средства која се издвајају за рад наведене четири правосудне институције на нивоу БиХ не одговарају њиховим резултатима, посебно у поређењу са судовима и тужилаштвима у Републици Српској.

Позивајући се на извјештај ВСТС-а за 2015. годину, који је на посљедњој сједници разматрао Представнички дом, Мајкићева је навела да је буџет Суда и Тужилаштва БиХ у тој години износио 28,2 милиона КМ.

- Судијску и тужилачку функцију у тим институцијама обављало је укупно 100 судија и тужилаца, док је буџет судова и тужилаштава у Републици Српској у истој години износио 61,6 милиона КМ, а судијску и тужилачку функцију у тим институцијама обављало је укупно 470 лица или скоро пет пута више него у Суду и Тужилаштву БиХ - прецизирала је Мајкићева.

Према њеним ријечима, у Суду БиХ у 2015. години радило је 48 судија.

- У току те године Суд БиХ примио је 5.844 предмета, а ријешио је 6.400 предмета укључујући и неријешене предмете пренесене из ранијих година, што значи да је сваки судија у просјеку био задужен за 122 предмета у току те године - навела је Мајкићева.

У исто вријеме, додала је она, у судовима у Републици Српској судијску функцију обављало је 365 судија, а број предмета износио је 667.412, од чега пренесених из претходних година 455.806, а новопримљених 211.606.

- Судови у Републици Српској ријешили су укупно 253.415 предмета, односно 120 одсто у односу на прилив те године - нагласила је Мајкићева, наводећи да је је сваки судија у Републици Српској у 2015. години просјечно ријешио 1.874 предмета.

Када је ријеч о Тужилаштву БиХ, Мајкићева је навела да су тужилачку функцију у 2015. години у овој институцији обављала 53 тужиоца, док је у тужилаштвима Републике Српске радило 85 тужилаца.

- Тужилаштво БиХ у тој години подигло је оптужнице за 181 предмет, а тужилаштва у Републици Српској 5.101. Ако се гледа однос подигнутих оптужница по броју лица, он је у Тужилаштву БиХ износио 432, а у Републици Српској 6.230 - додала је Мајкићева.

Као још један примјер очигледног несразмјера у резултатима Тужилаштва БиХ и тужилаштава у Републици Српској она је навела и број донесених пресуда.

- Број осуђујућих пресуда по подигнутим оптужницама Тужилаштва БиХ износио је 112, а у Републици Српској 4.350 - нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, анализирајући укупан рад тужилаца у Тужилаштву БиХ и у тужилаштвима Републици Српској, долази се до закључка да је сваки тужилац Тужилаштва БиХ у протеклој години био задужен са по три предмета, док су тужиоци у тужилаштвима у Републици Српској били задужени са око 60 предмета.

- Евидентно је да носиоци правосудних институција у Републици Српској поступају по далеко већем броју предмета него што је то случај са судијама и тужиоцима на нивоу БиХ - закључила је Мајкићева.

Она је подсјетила да правосудне институције на нивоу БиХ, уз позамашна буџетска средства, добијају и знатне донације које им стижу путем ВСТС.

- Из сурових бројева види се ефикасност правосуђа на нивоу БиХ - истакла је Мајкићева, додавши да би резултати рада ових правосудних институција били још неповољнији по њих у поређењу са резултатима правосуђа у Републици Српској да су у извјештај ВСТС уврштени и подаци о раду окружних и привредних судова у Српској.

Извор: СРНА