latinica  ћирилица
04/12/2016 |  10:48 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Костајница четврта у Српској по ниској стопи незапослености (ВИДЕО)

Мала погранична општина Српске, Костајница четврта је у Републици Српској по ниској стопи незапослености.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

Руководство ове општине истиче да је за то разлог развијена привреда. У сусједној општини Козарска Дубица на Бироу недостаје одређених занимања. То је велики проблем, с обзиром на то да се, захваљујући, турским инвеститорима, очекује отварање око 170 нових радних мјеста. 

У Костајници је незапослено 25 одсто радно способног становништва. Статистички подаци потврђују да је Костајница заузела четврто мјесто по најнижој стопи незапослености у Српској. Ипак, грађани кажу, увијек може боље.

Руководство ове локалне заједнице тврди да је близина границе са Европском унијом пресудна је за развој привреде у овој пограничној општини. Због тога, бројна инострана предузећа овдје су отворила своје погоне, што је утицало и на статистику Бироа.

- Често понављам да имамо јаку, развијену привреду, четврти по стопи незапослености у Републици Српској. На Бироу има око 1. 100 људи који користе бенифиције и 400 оних који активно траже посао, али право питање је да ли тих 400 заиста активно тражи посао - истиче начелник општине Драго Бундало.

У сусједној општини Козарска Дубица, грађани тврде, незапосленост је највећа брига.

Наредне године у Козарској Дубици, турски инвеститори требало би да отворе погон за производњу грађевинских и бродских контејнера. Очекује се да ће бити запослено око 170 радника. Међутим, недостаје квалификоване радне снаге.

- Ми конкретно имамо проблем код људи који треба да почну радити у тој фабрици, јер немамо довољно машинских инжењера, електричара и водоинсталатера - каже начелник Козарске Дубице Раденко Рељић.

У Козарској Дубици тренутно је незапослено око 5.000 грађана, док посао активно тражи око 1.500 лица.