latinica  ћирилица
03/12/2016 |  12:40 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Крупа на Уни: Пољопривредна производња за већину једини извор прихода (ВИДЕО)

Крупа на Уни једна је од изразито неразвијених општина у Српској.
Крупа на Уни - Фото: РТРС
Крупа на УниФото: РТРС

Пољопривредна производња је за већину становника једини извор прихода. У посљедњих неколико година млади људи у потрази за бољим условима живота одлазе у иностранство. Све то доводи до смањења броја ђака. 

Слађана Јапунџа седам година је учитељица у Основној школи "Бранко Ћопић" у Крупи на Уни. Ове школске године води паралелно први и други разред са свега десеторо ђака.

- Веома је мали број ученика. Ове године имамо десет, раније је било још мање. Сваке године је све мање ученика у школи - истиче Јапунџа.

Жељко Бундало из Дубовика има двоје дјеце која иду у основну школу. Запослен је у овдашњем "Водоводу", а поред тога бави се и пољопривредом. Одлучио је да остане у родном завичају.

- Много младих људи одлази у иностранство, али ситуација ни тамо није добра, тако да сам ја одлучио да останем овдје - каже Бундало.

Младен Кљајић, начелник општине Крупа на Уни истиче да је младе људе могуће задржати побољшањљем услова живота у њиховој локалној заједници.

На подручју Крупе на Уни живи 1.687 становника. Углавном се баве пољопривредном призводњом. Производња млијека и меса, те воћарство, уз добру инфраструктуту шанса су за њихов бољи живот у селима Подгрмеча.