latinica  ћирилица
03/12/2016 |  12:09 | Аутор: РТРС

Њујорк: Федерална каса да плати трошкове Трампове заштите

Два члана њујоршког градског вијећа позвала су у петак новог предсједника САД Доналда Трампа да обезбиједи средства из федералне касе како би граду надокнадио трошкове од милион долара дневно колико кошта заштита њега лично и његове породице у њиховом дому у Трамповој кули у Петој авенији на Менхетну.
Доналд Трамп -
Доналд Трамп

У онлајн петицији која је покренута, предсједница њујоршког градског већа Мелиса Марк Виверито и члан већа Ден Гародник навели су да би трошкове Трамповог обезбјеђења требало да сноси федерална влада, а не град, преноси Ројтерс.


"Тражимо од вас да обезбједите потребна федерална средства како бисте Њујорку надокнадили све трошкове ваше личне заште и заштите ваше породице, како пре тако и послије ваше инаугурације за предсједника САД", стоји у петицији.

Гародник је рекао да "Трампова заштита не сме да буде науштрб њујоршких пореских обвезника".
Представник њујоршког градског вијећа рекао је да веће није добило одговор од Трамповог тима о петицији, коју је до петка увече потписало више од 500 присталица.

Откако је Трамп однео побједу на предсједничким изборима 8. новембра, њујоршка полиција је појачала заштиту новог предсједника и његове породице у њиховом дому у центру "Велике јабуке".

Полиција је поставила рампе и безбједносне пунктове у луксузном небодеру, у којем се налази и седиште Трамповог тима за транзицију док се он припрема за инаугурацију 20. јануара 2017.

Градски званичници су оценили да његово обезбјеђење кошта више од милион долара дневно, а да би изнијело најмање милијарду долара до краја његовог четворогодишњег мандата, закључује се у петицији.

И градоначелник Њујорка Бил де Блазио изразио је прошлог мјесеца забринутост због прекомјерних трошкова заштите Трампа и његове породице, оцијенивши да је исправно обратити се федералној влади за максималну могућу надокнаду тих трошкова.

Трамп је најавио да ће његова супруга и син остати у Њујорку послије инаугурације како би 10-годишњи Барон могао да тамо заврши школовање.


Извор: РТС