latinica  ћирилица
02/12/2016 |  20:34 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Мектићеве изјаве су непримјерени притисак на рад правосуђа (ВИДЕО)

Посљедње изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића о раду правосуђа у БиХ представљају непримјерени притисак на рад правосудних институција у БиХ у конкретним предметима јер се на тај начин ствара перцепција да би Тужилаштво требало да ради по налогу једног министра, изјавио је предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија, гостујући у емисији Дневник плус наше Телевизије.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Чињеница је да у БиХ постоји проблем корупције и организованог криминала, рекао је Тегелтија. Он каже да се правосуђе БиХ са тим бори на начин на који може да се бори.

“Ко ће бити гоњен, то зависи од тога какво је кривично дјело учинио, јер ми не гонимо људе него гонимо кривична дјела, па онда кога нађемо у тим кривичним дјелима он долази под удар закона, а немамо циљане истраге које се односе на људе нити би смјели да имамо такве истраге”, изјавио је Тегелтија.

Коментаришући изјаву министра безбједности Драгана Мектића, да је за, како каже, лоше стање у правосуђу одговоран Високи судски и тужилачки савјет, Тегелтија је истакао да је потпуно право министра да говори шта жели али не и да улази у конкретне предмете које ради Тужилаштво.

“Да ли је он довољно компетентан да оцјењује ВСТС, његов рад, његове чланове итд отом- потом, то је предмет друге дискусије. Мислим да се мора задржати демократска подјела власти на судски законодавну и извршну, а ВСТС је на челу те структуре и мислим да се на такав начин мора и посматрати”, каже Тегелтија.

Без обзира на све критике о правосуђу БиХ које се појављују посљедњих дана правосудни систем у Босни и Херцеговини функционише тврди Тегелтија. У сваком, па и у правосудном систему, каже, постоје девијације и људи који неправилно обављају своју функцију или злоупотребе своју дужност, а систем функционише онда кад он одреагује на девијације.

“Ја морам да кажем да 95 одсто судија и тужилаца су честити и поштени и вриједни људи. У том систему постоје одређени појединци који неправилно раде свој посао. Ми као ВСТС реагујемо на девијације и то показују и ова хапшења и процеси суспензије, вјероватно то још увијек није довољно. Ми се трудимо да прочистимо властите редове и то радимо у задње двије године са појачаним темпом”, напоменуо је Тегелтија.

Коментаришући учешће странаца у Уставном суду БиХ, Тегелтија је оцијенио да ће БиХ бити најсрећнија земља оног тренутка кад у својим институцијама не буде имала стране судије. То ће зависити од договора политичких фактора у БиХ, закључио је Тегелтија.