latinica  ћирилица
02/12/2016 |  19:07 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Добој- Миличевић 12 година чека правду због срушене куће (ВИДЕО)

Пуних 12 година Зоран Миличевић тражи да му град Добој и Удружење "Сложно" надокнаде око 360.000 хиљада марака штете, настале рушењем његове породичне куће.
Добој- стамбено-пословна зграда гдје је била кућа Миличевића - Фото: РТРС
Добој- стамбено-пословна зграда гдје је била кућа МиличевићаФото: РТРС

Кућу и земљиште, Зоран и његов брат дали су за градњу стамбено-пословне зграде, у којој је требало да добију три стана и пословни простор, али су остали без ичега. Бесправно рушење куће и градњу стамбено-пословне зграде надлежне градске службе нису обуставиле, због чега је град Добој првооптужени у овом случају. 

На посљедњем рочишту у маратонском процесу, Зоран Миличевић реаговао је веома емотивно. На саслушању је поновио да му за земљиште и срушену породичну кућу у Добоју, Удружење "Сложно" никада није дало новац, али ни три стана и пословни простор, како је прецизирано уговором из 2002. године. Дванаест година трагања за правдом, каже, оставило је трага на њему и његовој породици.

- Можете мислити кад вам нешто узму што је ваше, гдје је мати живјела, живио брат.. и ја сам живио у тој кући. Једноставно, намјера је била да нас преваре - сматра Зоран.

Његовом саслушању претходило је свједочење вјештака грађевинске и геодетске струке који су љетос у присуству судске комисије обавили вјештачење. У завршним ријечима, заступник града Добоја правобранилац Милкица Гарић поновила је да град у овом случају не може бити тужена страна, јер није потписник уговора са Миличевићем.

- Тим уговором регулисана су права и обавезе између тужитеља и друготуженог Удружења "Сложно", град Добој није била уговорна страна и сматрамо да не може бити обавезан за накнаду штете - навела је Милкица Гарић.

Муриса Макаревић, правни заступник Зорана Миличевића, каже да тужитиљи нису закључили било какве уговоре са општином, али је општина пропустила надзор и контролу онога што јој припада у складу са законом.

Због тога, кажу, покушали су доказати одговорност у кривичном поступку против законског заступника Удружења "Сложно", Миленка Божића и одговорних у граду, градоначелника Обрена Петровића, начелника урбанизма и инспекција, али је Окружно тужилаштво издало наредбу о неспровођењу истраге.

- Од главног окружног тужиоца добили смо одлуку да је у овом граду дозвољено порушити нечију имовину, не платити, подићи стамбену зграду на том мјесту са 36 станова без урбанистичке сагласности, без грађевинске дозволе, уселити станаре у ту зграду без употребне дозволе и ником ништа - каже Муриса Макаревић.

Пресуду за ово маратонско суђење Основни суд у Добоју најавио је за 30. децембар.