latinica  ћирилица
02/12/2016 |  18:25 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Одбрана: У случају Балијагић судско вијеће изнад закона

Адвокат Фарук Балијагић процесом која има политичку позадину сматра суђење свом сину Ади у сарајевском Кантоналном суду. И све то, каже, јер се усудио да јавности предочи доказе о постојању Шева, специјалне јединица тзв. Армије БиХ, познате по ликвидацијама Срба и политичких неистомишљника.
Суђење Балијагићу - Фото: РТРС
Суђење БалијагићуФото: РТРС

Након данашњег рочишта против Аде Балијагића, одбрана је указала на кршење закона и пристрасност судског вијећа, јер им је ускраћено право на већину свједока, изношење приговора и образлагање доказа. Двојицу Балијагића кантонално тужилаштво терети за подстрекавање на убиство, разбојништво и угрожавање безбједности. 

Балијагићева одбрана указује да је Вијеће, којим предсједава Хусеин Делалић, одбило најважније доказе и извршило притисак да се смањи број свједока.

Белма Балијагић Џухо, бранилац Аде Балијагића, каже да је тражила да се одмах изрекне пресуда, јер, како наводи, не види разлог да ће пресуда бити промијењена у односу на свједочење преосталих свједока, с обзиром на то да суд већ има предубјеђење да је крив.

Одбрана указује да им је током преслушавања пресретнутух разговора Аде и Фарука Балијагића, као и кључног свједока Тужилаштав Небојше Главаша с инспекторима сарајевског кантоналног МУП-а, ускраћено право да образложе због чега те доказе изводе.

Бранилац Петко Будиша тврди да је у овом предмету судско вијеће изнад закона.

 - Без обзира што имам закон у рукама, што је то наш алат, што имам кривични закон, очигледно је немогуће да радим свој посао, јер чини се имају формирано мишљење о одговорности оптуженог, иако још нису ни чули доказе одбране - каже Будиша.

Тужиоци Далиде Бурзић, главне кантоналне тужитељке, са претензијама заузимања позиције главног бх. тужиоца, оптужницу су подигли на основу пријаве лица криминалним досијеима за наводну припрему убиства Аднана Маглића. Иако то још није доказано, а Уставни суд утврдио да је Балијагићима незаконито одређен притвор, Адо је и даље иза решетака, а Фарук правду тражи у Хрватској. И даље тврди да је процес монтиран, зато што је јавно говорио о злочинима Шева.