latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:48 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Бијељина- Вишечасовна расправа о Нацрту буџета (ВИДЕО)

У Бијељини вишечасовна расправа о Нацрту буџета за наредну годину. Опозициони одборници градску касу виде искључиво као потрошачку.
Бијељина - буџет - Фото: РТРС
Бијељина - буџетФото: РТРС

Власт коју предводи СДС хвалила се планом расподјеле прихода у наредној години, чињеницом да ће око 30 одсто буџета бити капитална улагања.

Буџет Бијељине у наредној години ће износити 47.145.000 КМ, од чега ће 6,7 милиона бити за капитална улагања, рекао је Милорад Софренић, начелник за финансије.

У развојни дио укалкулисао је и враћање кредита за већ урађене пројекте попут канализације.

''Имамо обавезу покрића дефицита, он је био седам милиона 2014 , а ево свели смо га на 5 милиона марака”, каже Милорад Софренић, начелник Одјељења за финансије.

Опозиција одавно није била гласнија. Буџет искључиво виде као потрошачки. Истичу раст од неколико милиона посљедњих година за плате и отплату кредита.

"Раст расхода за лична примања иде паралалелно са растом дугова за отплату", рекао је ТО 2 Драган Кнежевић, одборник СНСД-а, док његов страначки колега Недељко Ћорић додаје: ''Овај буџет никада неће бити развојни већ потрошачки, њега видимо као један шешир у који је нешто убачено, па се послије из њега вади”.

Власт се бранила причом да су средства за плате повећана за 600.000 марака у односу на прошли буџет због запошљавања приправника у наредној години и да Бијељина у 2017. години треба вратити свега 6,8 милиона марака кредита. Обећана су и нова радна мјеста.

На све ово одборница СНСД-а Данијела Ђукин изнијела је податак да је у овој години од планираних 30.000 марака за помоћ пензионерима издвојено само 500 марака.

На дневном реду прве радне скупштине у новом сазиву била је одлука о задужењу од милион марака за изградњу Центра за социјални рад и именовање начелника Одјељења.