latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:40 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Требиње- Куће за седам избјегличких породица (ВИДЕО)

У Републици Српској око 2.200 расељених и избјеглих породица, са око осам хиљада чланова, чека трајно рјешавање стамбеног питања, рекао је Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, у Требињу, послије уручења кључева новоизграђене куће Јовану Перотићу који је протјеран из Дубровника.
Уручени кључеви кућа за седам породица избјеглих и расељених у Требињу - Фото: СРНА
Уручени кључеви кућа за седам породица избјеглих и расељених у ТребињуФото: СРНА

Јован Перотић је један од седам власника кућа на подручју Требиња, које су изграђене средствима Владе Српске. Послије 25 година подстанарства отворио је врата свога дома, што је, каже, рјешење за четворочлану породицу у којој је само он запослен.

Јован је нагласио да је његова породица захвална на овој помоћи, јер су му само ресорно министарство и Влада омогућили да добије кров над главом.

Путем регионалног програма збрињавања, за пет породица уручени су грађевински пакети, те изграђено седам кућа за расељене и избјегле породице. Учешће града Требиња било је двадесет одсто по објекту.

Министар Давор Чордаш рекао је да је ријеч о седам стамбених јединица, по систему кључ у руке. Њихова вриједност је 220 хиљада марака, без ПДВ-а, јер је регионални програм ослобођен тог пореза

У наредној години, у Требињу ће новцем Владе бити изграђена стамбена зграда у бившој касарни "Лука Вукаловић" за преостале стамбено незбринуте породице. Град је обезбиједио 285 хиљада марака. У плану је проширење капацитета постојећег Дома пензионера.

Градоначелник Требиња Лука Петровић навео је да ће бити инвестиција од четири милиона марака, што ће значити много за све који имају алтернативни смјештај у Требињу. А ријеч је о 44 корисника, па ће тиме практично бити ријешено питање колективног смјештаја у Требињу.

У Републици Српској на трајни стамбени смјештај чека још око 2.200 породица.