latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:40 | Аутор: РТРС

Мажић: Ни Звезда ни Партизан, само Србија

Најбољи фудбалски судија у Србији Милорад Мажић је рекао да навија једино за репрезентацију Србије, али да је привилегован тиме што често суди дербије Црвене звезде и Партизана.

Мажић је у опширном интервјуу за недјељник Експрес открио и да ауторитетом гради знање, да је присталица видео-технологије, али и регионалне лиге. Његове одлуке у "вјечитим" дербијима често анализирају навијачи, али и медији и сврставају га у навијачки табор једне или друге екипе.

"Вјечити дерби је по свему спецификум нашег фудбала, па и шире – друштва. Разликује се много од свих осталих утакмица и није мала ствар наћи се 12 пута на центру, у дуелу тако љутих ривала. Све је посебно, од припреме, амбијента, фудбала на терену, дешавања на трибинама до 'одјаве' вјечитог дербија. Велика је одговорност и привилегија бити део тог колорита", објаснио је Мажић.

Он је на питање када ће објелоданити навијачку припадност, одговорио да не навија ни за који клуб.

"Не навијам ни за Звезду ни за Партизан! Једноставно, навијачко опредјељење је у диспропорцији са мојим послом. Приче о мом опредјељењу прихватам као логично обиљежје судијског посла. А кад ме већ питате, навијам за репрезентацију Србије", рекао је Мажић. Он је казао да свој ауторитет на терену изграђује знањем и да је међусобно повјерење одлучујуће у креирању "фудбалске представе".

"Као у свим животним сферама, и судија свој ауторитет изграђује – знањем. Остали детаљи само су пратећи и обавезан сегмент изградње ауторитета на терену и испред њега. Ту не сме да буде пропуста. Картони су нужна мјера на терену, а међусобно повјерење често је пресудан фактор да сви заједно учествујемо у фудбалској представи за око, душу и памћење великог броја навијача. Судијски тим увек може да буде пресудан тас на ваги и суштинска неизбјежна претпоставка добре утакмице", рекао је Мажић.

Најбољи српски арбитар рекао је да и тимови анализирају судије пре утакмице, и да је то део професионализма без кога је савремени фудбал немогућ.

"Професионализам, поготово у европским оквирима, не дозвољава конформизам. Ако потенцијалне непознанице сведемо на минимум и наш успех на терену аутоматски бива извјеснији. Лаицима није мјесто у савременом фудбалу", рекао је Мажић. Он је члан елитне групе судија Европске фудбалске уније – УЕФА, а у Експресу је открио да посао судије захтјева "велика одрицања и жестоке тренинге". Он је у финалној утакмици европског Суперкупа, у којој су се играли продужеци, претрчао 16 километара, док фудбалери у Лиги шампиона претрче у просјеку између 12 и 13 километара.

"Не волим поређења, јер се подразумијева да судија буде спреман колико и актери на терену, без обзира на то о коме је ријеч. Без добре припреме, квалитетних тренинга и исхране, нико не може да рачуна на успјех. Као што су познавање игре и осјећај за дешавања на терену претпоставке доброг судије, тако и та три наведена предуслова морају да буду полазна основа за корак унапред", рекао је Мажић.

Судија је казао да искључује емоције на терену, али да не жели да "тренира строгоћу".

"Трудим се да искључим емоције за вријеме утакмице. Њихово исказивање је и недозвољено, али сама прича на терену, са непосредним актерима, увек може да допринесе мирноћи сусрета и често дјелује релаксирајуће, невезано за улог и набој емоција. Никад не желим да тренирам строгоћу, нити сам каријеру градио на таквим основама. Није у питању ранг такмичења, свака утакмица има своју специфичност и не дозвољава опуштање. Девиза 'лако ћемо' често се обије о главу", рекао је Мажић. Он је казао да су највеће и најскупље звијезде светског фудбала "сасвим нормални људи" и открио кога сматра највећим "спортсменима" на терену.

"Реч је о сасвим нормалним људима. Професионалцима до коске. Уз њихова имена, сасвим разумљиво, иде појачани его. И то је обично неизоставан детаљ у њиховом профилу, универзална ставка без које нема успеха. Не дају на себе, али поштују друге – противнике на супротној страни, судије, службена лица. О саиграчима и да не говорим. Знам да читаоце интересује ко је највећи спортсмен међу фудбалерима. Па ево, први ми на памет падоше Андрес Инијеста, Ћави, који је сада у Катару, и Матс Хумелс, који је из Дортмунда стигао у Бајерн. Сви су добри људи. Одани фудбалу", рекао је Мажић.

Ове јесени је на једној утакмици први пут примјењена видео-технологија, када је судија током пријатељске утакмице Италија–Француска гледањем снимка одлучио да не досуди пенал за Италију.

"Видео-технологија може само да помогне судијама. Друга је прича шта она заправо може да донесе. Суштински, да не буде забуне, планирано је да видео-технологија помаже искључиво судијама кад су у недоумици. Конкретно, модернизација на овакав начин не подразумијева утврђивање да ли је ријеч, на примјер, о казненом ударцу, већ помоћ судији у тренуцима кад има дилему у пресуђивању... Судије су, логично, актери на терену и имају право на грешку. Као и фудбалери, тренери... Зато и њихове одлуке, чија тежина је понекад запањујућа, имају посебну драж. Замислите кад би голманима, на пример, дозволили да барем један њихов кикс гол буде поништен. Да у случају њихове грешке погодак не важи. На шта би онда личио фудбал, како би реаговали навијачи? О нападачима и да не причам", рекао је Мажић. Он је казао да му је суђење "посао у коме ужива", и да се није смањила страст током две деценије бављења тим послом.

Мажић је у октобру водио утакмицу Барселона – Манчестер сити, затим је у Сурчину водио утакмицу четврте лиге Јединство – Борац Остружница, да би после тога судио у борби Фенербахче – Манчестер јунајтед у Лиги Европе, па сусрету Француска – Шведска, да би на крају у Чачку судио меч Борац – Црвена звезда.

"Није фраза, али такав ми је био приступ још када сам први пут извео сениорске играче на терен у Локу: за мене нема малих утакмица. У мечу Јединство – Борац претрчао сам исто колико и у дуелу Копенхагена и Порта, који је одлучивао о учеснику друге фазе Лиге шампиона. Добар је то потез председника ФСС-а Славише Кокезе на афирмацији нижеразредног фудбала у Србији и кад ми обавезе буду дозвољавале увек ћу се радо одазвати", рекао је Мажић.

Он је казао да је присталица Регионалне фудбалске лиге.

"Њено покретање није само спортско питање. Јесте, има изражен безбједносни ризик, али кад се зна да би она допринијела подизању квалитета фудбала и имала финансијски одраз на пословање клубова, онда треба све учинити како би она заживјела. Треба размотрити опције да регионална лига има проходност до европских купова. То би додатно појачало њену драж. Ја сам за Регионалну лигу", рекао је најбољи српски судија.

Извор: РТС