latinica  ћирилица
02/12/2016 |  14:10 | Аутор: РТРС

Посљедњи дан Ренцијеве кампање за реформе

Италијански премијер Матео Ренци данас води посљедњи дан кампање за усвајање реформи у које је уложио своју политичку каријеру.
Матео Ренци, премијер Италије - Фото: AP
Матео Ренци, премијер ИталијеФото: AP

Ренци је рекао да ће Италија бити најјача земља у Европи уколико грађани подрже реформе. Он предлаже да се значајано ограничи улога Сената и да се умање овлашћења регионалних управа.

Финансијска тржишта страхују да би негативан одговор на референдуму изазвао политичку нестабилност и нанио штету италијанским банкама, као и да би додатно ослабио евро.

"Мислите на своју будућност и будућност своје дјеце", рекао је Ренци у радијском интервјуу, једном од неколико јавних наступа које је планирао за данас.

Ренци је обећао да ће поднијети оставку уколико Италијани одбаце његов план о реформама. Опозиција тврди да би предложене измјене умањиле демократске контроле и равнотежу међу институцијама.

Референдум ће бити одржан у недјељу, 4. децембра, а до тада је на снази забрана објављивања резултата анкета. Према приватним истраживањима и кладионицама, противници реформи су у вођству.

Извор: СРНА