latinica  ћирилица
02/12/2016 |  13:57 | Аутор: РТРС

Служба за послове са странцима провјерава некретнине страних држављана

Служба за послове са странцима БиХ спроводи на цијелој територији државе акцију кодног назива "Некретнине". Како је потврдио директор ове службе Слободан Ујић, провјере се односе на некретнине у БиХ које купују страни држављани.
Арапи купују земљу око Сарајева - Фото: РТРС
Арапи купују земљу око СарајеваФото: РТРС

Ујић је рекао да Служба за послове са страницима БиХ врши провјере више од 700 правних субјеката и 16 туристичких насеља у БиХ.

Акцију је описао као наставак ранијих активности истичући да ће јавност у БиХ у њеним резултатима бити упозната наредне седмице.

"Тачно је да се раде провјере некретнина. То су редовни послови само што је сада обухваћен цијели простор БиХ", рекао је Ујић.

Потврдио је да данашња акција обухвата, између осталог, и држављане Саудијске Арабије, Сирије, Кувајта, Русије, Либије и Украјине.

Како каже, повод за данашњу акцију биле су информације до којих се дошло из раније подузетих активности када је утврђено да неки субјекти имају полог од двије хиљаде КМ, а да посједују више од 20 некретнина милионске вриједности. Истакао је и да је било много правних особа које Служба за послове са странцима БиХ у прошлој акцији није затекла на адреси.

Акција је рађена у сарадњи са пореским органима у БиХ, СИПА-ом и Граничном полицијом БиХ.

Закон о стварним правима из 2014. године увео је новину према којој странци као физичке особе могу постати власници некретнина и то по систему реципроцитета. Грађани из арапских земаља немају ту могућност па некретнине углавном купују посредно.

Закон је за странце прописао одређена ограничења у смислу да страна особа не може бити власник некретнине на подручју које је ради заштите интереса и сигурности ФБиХ и РС-а законом проглашено подручјем на којем стране особе не могу имати право власништва.

Ентитетска министарства правде прописују листу земаља с којима БиХ има, односно нема реципроцитет у погледу куповине некретнина.

Извор: Кликс