latinica  ћирилица
02/12/2016 |  13:27 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Стамбено збринуто 8.173 породице погинулих бораца и РВИ

У програму стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида до сада су збринуте 8.173 породице, рекао је данас помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић.
Изборна скупштина Удружења ратних војних инвалида у Новом Граду - Фото: СРНА
Изборна скупштина Удружења ратних војних инвалида у Новом ГрадуФото: СРНА

Милуновић, који је присуствовао изборној скупштини Удружења ратних војних инвалида у Новом Граду, рекао је да је за збрињавање остало око стотину породица.

"Већ је 60 стамбених јединица припремљено и ускоро се очекује додјељивање", рекао је Милуновић.

Он је навео да ресорно министарство има добру сарадњу са Удружењем ратних војних инвалида у Новом Граду, што је дошло до изражаја посебно приликом израде допуна закона о правима бораца.

Директор Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање Ранко Вучковић рекао је да је за запошљавање, самозапошљавање и подршку одрживости запошљавања ратних војних инвалида ове године издвојено око 500.000 КМ.

"У оквиру економске подршке, одобрен је 101 пакет од по 2.500 КМ од чега је Савезу ратних војних инвалида одобрено 25 пакета, а три су додијељена ратним војним инвалидима у Новом Граду", рекао је Вучковић.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Драгомир Јанчић каже да овај савез, који је основан прије десет година, има 27 општинских удружења и да је 28. недавно основано У Дрвару.

"Најчешћи проблеми су запошљавање, бањска рехабилитација, ортопедска помагала и стамбено збрињавање", каже Јанчић.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач рекао је да је за општинско Удружење ратних војних инвалида наредне године у општинском буџету повећан грант за 3.000 КМ и износи 18.000 КМ.

На данашњој изборној скупштини Удружења ратних војних инвалида у Новом Граду за предсједника је једногласно изабран досадашњи предсједник Жарко Вујатовић.

Он је нагласио да ће приоритет у раду и у наредном периоду бити побољшање услова живота ратних војних инвалида.

"И у наредном периоду наш задатак је стамбено збрињавање, запошљавање и помоћ ратним војним инвалидима", каже Вујатовић.

Он је рекао да је из фонда солидарности овог удружења у протеклих десет година исплаћено око 105.000 КМ помоћи члановима.

Извор: СРНА