latinica  ћирилица
02/12/2016 |  13:18 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Уставни суд БиХ одлуком признао референдум у Српској

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да одлука Уставног суда БиХ о поништењу демократски изражене воље грађана Српске да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике представља нови доказ да се тај суд ставља у службу само једне политике и једног народа у БиХ. Он је додао да се тиме Уставни суд понаша као наддржавни орган и један од рушилаца, а не чувара највишег општег правног акта државе - Устава.
Недељко Чубриловић (Фото:NSRS/A.Чавић) -
Недељко Чубриловић (Фото:NSRS/A.Чавић)

"Одлука Уставног суда БиХ још званично није достављена Народној скупштини Републике Српске. Према ономе што је саопштено за јавност са сједнице Уставног суда БиХ и што је објављено у медијима, јасно је да је ова одлука још један политички атак усмјерен против Републике Српске и воље њених грађана, а не одлука заснована на правним аргументима и чињеницама", маводи се у писаној Чубриловићевој изјави.

Предсједеник Народне скупштине истиче да не постоји уставно-судска инстанца која суди на основу политике, а не права, која оцјењује историјске и политичке чињенице и која поништава демократски изражену вољу народа и укида одлуке добијене највишим демократским институтом изјашњавања, у овом случају референдумом грађана.

"Парадоксално је да је Уставни суд БиХ, који је раније такође по апелацији лидера СДА, Дан Републике прогласио неуставним, а референдум забранио - својом најновијом одлуком признао тај исти референдум, стављајући његов резултат ван снаге. Ако резултат неког чина ставите ван снаге, то де факто значи да признајете и сам чин", наведено је у писаној изјави.

Чубриловић подсјећа да је Уставни суд БиХ раније неосновано одбацио све аргументе Народне скупштине Републике Српске изнесене у овом спору, па и захтјев за преиспитивање пресуде о Дану Републике Српске, што је још један доказ да тај суд служи само једној политици и само једном виђењу БиХ као државе.

Чубриловић наводи да је једино ефикасно рјешење за заустављање прегласавања и неуставног дјеловања Уставног суда БиХ доношење Закона о Уставном суду БиХ у којем неће бити страних судија и у којем ће се одлуке доносити сагласношћу судија из сва три народа.

У изјави је изражено и жаљење што поједини лидери у Републици Српској, највјероватније, нису схватили због чега у "Службеном гласнику Републике Српске" није објављен Извјештај Републичке комисије о резултату референдума, иако се ради о Уставом Српске дефинисаној процедури.

Чубриловић такође и појашњава да то није учињено због тога што је Клуб бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске покренуо процедуру повреде виталног националног интереса на ове акте Народне скупштине и да ће се, тек након одлуке Уставног суда Републике Српске, стећи услови да Извјештај о резултату републичког референдума буде објављен у "Службеном гласнику", уколико суд не оспори наведене акте.

Уставни суд БиХ поништио је јуче резултате референдума одржаног 25. септембра зато што је "референдум проведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ, те супротно налогу Уставног суда из Одлуке о привременој мјери од 17. септембра".

На референдуму је 99,8 одсто бирача подржало 9. јануар као Дан Републике Српске.

Извор: СРНА