latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:39 | Аутор: РТРС

Савановић: Ове године запослено 40 особа са инвалидитетом

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић свим особама са инвалидитетом у Републици Српској честитао је 3. децембар, Међународни дан инвалида, уз напомену да је у првих десет мјесеци ове године запослено 40 инвалида, зашта су утрошена средства у износу од 106.184 КМ.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је особама са инвалидитетом, уз жеље да их здравље боље служи и да пронађу што више разлога за личну и породичну срећу, поручио да је Влада Републике Српске у претходном периоду, свјесна постојања проблема у њиховом друштвеном положају у Српској, предузела низ мјера и активности које имају за циљ побољшање и унапређење тог положаја.

"Осим што се редовно сервисирају обавезе Владе за исплату мјесечних новчаних примања ратних војних инвалида, при крају је и реализација Програма потпуног стамбеног збрињавања ратних војних инвалида до четврте категорије, док се већ дужи низ година за одређени број ратних војних инвалида обезбјеђује бањско-климатско лијечење", наводи се у честитки.

Савановић је у честитки напоменуо да је Република Српска прва у региону регулисала запошљавање особа са инвалидитетом посебним законским прописом.

"Тако је на основу Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању особа са инвалидитетом, путем Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, у првих десет мјесеци ове године запослено 40 особа са инвалидитетом, зашта су утрошена средства у износу од 106.184 КМ", наводи се у честитки.

У исто вријеме, додаје се, послодавцима који запошљавају особе са инвалидитетом извршен је поврат доприноса у износу од 3.056.694 КМ.

Савановић је подсјетио да је до 31. децембра прошле године, путем новчаних стимулација запослено је 1.848 особа са инвалидитетом, од чега 1.361 ратни војни инвалид, за шта је утрошено 5.203.904 КМ и извршен је поврат доприноса у износу од 18.190.587 КМ.

"У оквиру Стратегије запошљавања за наредни четворогодишњи период, посебна пажња у Акционом плану запошљавања за 2017. и наредне године дата је запошљавању особа са инвалидитетом", наводи се у честитки.

Савановић је истакао да је актуелни Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, у односу на претходни, омогућио најтежим ратним војним инвалидима прве категорије увећан проценат додатка за његу и помоћ, те повећан проценат допунског материјалног обезбјеђења за војне инвалиде који немају додатак за његу и помоћ.

Смањен је и рок за подношење захтјева за повећање процента војног инвалидитета по основу погоршања здравственог стања са пет на три године.

Новим Законом, навео је Савановић, обезбИјеђена је и предност при упису дјеце ратних војних инвалида од прве до шесте категорије у образовне установе, додјелу стипендија и смјештај у студентске домове.

Савановић је изразио наду да ће све предузете активности и оне које ће се тек предузимати у будућности допринијети испуњењу једног од стратешких циљева Републике Српске - побољшању положаја лица са инвалидитетом и њихове потпуне социјалне укључености у друштво.

Извор: СРНА