latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:39 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Реаговања на одлуку: Резултати референдума се не могу поништити (ВИДЕО)

Након одлуке Уставног суда БиХ да поништи резултате референдума о Дану Српске стигла су бројна оштра реаговања.
9. јануар - Дан Републике -
9. јануар - Дан Републике

Одлука Уставног суда БиХ је беспотребна и ријеч је о иживљавању политичког Сарајева на челу са Бакиром Изетбеговићем који хоће по сваку цијену да одрже тему живом у настојању да се на тај начин поново обрачунају са Републиком Српском, изјавио је предсједник Милорад Додик. Због тога је потребно хитно донијети Закон о Уставном суду БиХ, који подразумијева да странци оду из тог суда. Поручио је да поништавање референдума неће утицати на прославу 9. јануара који ће се славити на највишем нивоу.

"Већ смо формирали одбор за обележавање 9. јануара. Настављамо с тим, пишемо позивнице, имаћемо госте из иностранства. Прослава ће бити одржана на највишем нивоу", истакао је предсједник Српске.

Зато је од суштинске важности јединство свих српских странака, укључујући и представнике Српске у заједничким институцијама, каже Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је одлука Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума о Дану Републике још један у низу политичких потеза ове институције која би требало да ужива повјерење свих грађана у БиХ.

- Одлука Уставног суда БиХ још увијек званично није достаљена Народној скупштини Републике Српске. Према ономе што је саопштено за јавност са сједнице Уставног суда БиХ и што је објављено у медијима јасно је да је ова одлука још један политички атак усмјерен против Републике Српске и воље њених грађана, а не одлука заснована на правним аргументима и чињеницама, наводи се у саопштењу предсједника НСРС Недељка Чубриловића.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, поводом одлуке Уставног суда БиХ, изјавио је да је свима јасно какви су резултати референдума и они се, истиче, не могу поништити. Ово је, додаје, непотребно отварање нових питања, новог инаћења и супротстављања, јер ће се 9. јануар и даље славити.

Предсједник Комисије за спровођење референдума, Синиша Каран, је у емисији "Печат" рекао да је Уставни суд БиХ политички суд, који одлуке доноси искључиво на штету РС. То је, каже Каран, једина институција у БиХ у којој је могуће прегласати један народ и један ентитет.

"Улазећи у меритум Народне скупштине Републике Српске /Уставни суд БиХ/ прекорачио је своја овлаштења, те је на мала врата ушао у ситуацију да одлучује о одлукама Народне скупштине, на шта нема право", додао је Каран.

Каран је поручио да грађани Српске не смију бринути због овакве одлуке, јер ће Република Српска и сљедеће године, свечано као и до сада, прославити 9. јануар као Дан Републике Српске.

Предсједник Социјалистичке партије, Петар Ђокић, рекао је да се воља народа никада неће моћи поништити и да жали што бошњачки народ покушава да чува БиХ понављајући грешке из прошлости, као што је вођство српског народа 90-тих година покушало да сачува Југославију.

"У овом случају је Уставни суд БиХ дио те политике или боље рећи да је то више политика Бошњака и породице Изетбеговић. Та политика константно настоји да се обрачунава са Српском користећи утицај на заједничке институције БиХ", нагласио је Ђокић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да одлука Уставног суда БиХ да поништи слободно изражену вољу представника конститутивног народа представља најтежи ударац БиХ у њеној постдејтонској историји.

"Након овакве одлуке јасно је да БиХ није држава суверених народа и грађана, већ окупирана територија на којој представници једног народа, уз подршку страних сила и моћника, покушавају да наметну своју вољу", поручио је Кошарац за Срну.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас Срни да је Уставни суд БиХ укинуо демократију, а увео судократију, поништавајући резултате референдума о Дану Републике.

"Само у шеријатским и тоталитарним режимима судови могу поништавати демократрију и изражену вољу народа", оцијенио је Стевандић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је данас Срни, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да поништи резултате референдума о Дану Републике Српске, да се од таквог суда није ни могло очекивати ништа боље. Шпирић сматра да ће још дуго потрајати политичко-правна борба за статус БиХ и ентитета.

"Зато никакве одлуке Уставног суда не смију да нас поколебају да наставимо својим путем", поручио је Шпирић, подсјетивши на стихове српског пјесника - "Ми пут свој знамо и знамо шта нас чека".

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић упозорио је да се Уставни суд БиХ претворио више у политичко него у правно мјесто одлучивања, те поручио да се не може поништити воља народа изражена на референдуму о Дану Републике Српске.

Вишковић је оцијенио да се Уставни суд БиХ одлуком о поништавању резултата референдума сам упетљао у своју припремљену паукову мрежу, из које ће се тешко извући.

У СНСД-у додају, од оваквог суда није се ни могло очекивати нешто боље.

"Налазимо се у тој врсти политичког неразумијевања. Мислим да не доприносе односима у Бих, таквим својим одлукама само доприносе даљем унутрашњем неразумијевању", изјавио је Игор Радојичић, предсједник ГО СНСД-а Бањалука.

Тако је, Уставни суд БиХ наставио започето прије годину. Тада је Дан Републике 9. јануар прогласио неуставним. И тада и данас одговор политичких партија из Српске био је исти - Босни и Херцеговини, потребан је нови Закон о Уставном суду БиХ. Први приједлог није усвојен у Парламенту БиХ. Други је у припреми.

"Претпостављам да ће ићи у смјеру да нема више страних судија. Било каква друга врста разговора са Милорадом Додиком не долази у обзир. Мислим да тиме показујемо висок степен јединства на ту тему", изјавио је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

На ту тему своје је данас рекла и америчка амбасадорка у БиХ, Морин Кормак. Поновила је став ове земље да се одлуке Уставног суда БиХ морају поштовати.

На питање да ли је могуће да се  и у њеној земљи овако нешто деси да се поништи воља народа на референдуму, Кормакова одговара: "Референдуми у САД се одржавају о врло практичним питањима – изградњи школа и путева. Ако није у складу са одлукама Суда, онда ће бити спријечено његово провођење".

Кормакова није прецизирала да ли се Српској припремају санкције, ако не буде поштовала овакве одлуке, али је истакла да је БиХ опредијељена за Европску унију и да се у складу са њеним правилима треба понашати. 

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да је одлука Уставног суда БиХ непотребна и да треба све учинити да одлуке у овом суду доносе домаће судије консензусом, а не прегласавањем. Бореновић је изјавио Срни да се Уставни суд, као и неки други судови у БиХ, више баве питањима која нису у вези са основним животним проблемима грађана и криминалом који паралише живот у земљи.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић поручио је да ће, без обзира на жељу Уставног суда БиХ Српска наставити да слави свој 9. јануар.

"Они, прије свега, желе да покажу једну врсту супериорности. Они желе да на одређени начин минимализују чињеницу да један човјек, као што је предсједник Републике Српске Милорад Додик, снажно и исправно води Републику Српску. Сматрају да одлука може бити и оваква и онаква, али да они, једноставно, треба да буду супериорни", рекао је Кузмановић.

Поништавањем резултата референдума о Дану Републике, Уставни суд БиХ стао је на веома танак лед кад је ријеч о његовим надлежностима, сматра правни експерт Крстан Симић. Додао је да је овиме почео арбитрирати о стварима које нису његова надлежност.

Реаговања стижу и из Србије. Одлука Уставног суда БиХ може бити генератор многих криза између Сарајева и Бањалуке, изјавио је за РТС Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

"Ово је једна у низу одлука која неће бити спроведена, јер Републике Српска ће свакако обиљежавати 9. јануар", напомиње Ђукановић.

Ветерани РС поручују да ове бесмислене Одлуке у којима се исказује потпуно непоштовање идентитета и воље једног народа који ниједним својим поступком не угрожава слободну вољу других конститутивних народа у Босни и Херцеговини, веома су опасне и као такве јачају жељу за осамостаљењем Републике Српске, без обзира на посљедице.