latinica  ћирилица
02/12/2016 |  11:08 | Аутор: РТРС

О уједињењу Кипра у јануару

Лидери етнички подијељеног Кипра договорили су се да следећег мјесеца наставе преговоре о поновном уједињењу, саопштиле су данас Уједињене нације.
Застава Кипра - Фото: AFP
Застава КипраФото: AFP

 

Председник Кипра Никос Анастасијадис и лидер кипарских Турака Мустафа Акинџи сагласили су се, после скоро двије седмице застоја у преговорима, да се следећег мјесеца састану у Женеви, наводи се у саопштењу издатом послије разговора двојица лидера чији је домаћин био изасланик УН - а, Еспен Барт Еиде.

Преговори ће бити одржани од 9. до 12. јануара, а главна тема биће договор о томе колико територија ће двије стране контролисати после уједињења.

У преговорима ће учествовати и Грчка, Турска и Велика Британија ради разматрања безбједносних аранжмана послије потписивања споразума.

Анастасијадис и Акинџи су недавно преговарали у Швајцарској, али су се разишли без договора.

Кипар је 1974. године, после турске окупације сјеверног дијела острва, подијељен на Турску Републику Сјеверни Кипар, коју признаје само Анкара, и Кипарску Републику која је међународно призната.

Кипарски проблем је посебно сложен јер је Турска током 40 година населила десетине хиљада војника с породицама и других досељеника.

Уједињене нације су због сукоба, 1964. године, двије заједнице раздвојиле "зеленом линијом" коју и данас чувају међународне мировне снаге.

Последњи покушај уједињења Кипра је пропао 2004. године, због тога што су тамошњи Грци, за разлику од Турака, на референдуму одбацили ријешење договорено у преговорима у којима је посредовао тадашњи генерални секретар УН-а, Кофи Анан.

Извор: Бета