latinica  ћирилица
02/12/2016 |  10:24 | Аутор: РТРС

Спријечени сајбер-напади на руске банке

Русија је саопштила данас да је открила план страних шпијунских агенција да изазову хаос у руском банкарском систему координисаним сајбер-нападима и лажним извјештајима на друштвеним мрежама о пропасти банака.
Сајбер криминал - Фото: илустрација
Сајбер криминалФото: илустрација

Федерална служба безбједности саопштила је да су сервери планирани за употребу у овој акцији смјештени у Холандији и да су регистровани на интернету преко украјинске компаније "Блејзинг фест".

Напад је требало да почне 5. децембра, а планиране мете су велике националне и регионалне банке у неколико руских градова, наводи се у саопштењу.

"Планирано је да овај сајбер-напад буде праћен масовним слањем СМС порука и провокативним објавама на друштвеним мрежама о кризи у руском банкарском систему, банкротирањима и укидањима лиценци", додаје ФСБ.

Служба наглашава да је предузела неопходне мјере да би неутралисала пријетње по економску и информациону безбједност Русије.

У саопштењу није прецизирано из којих су земаља шпијунске службе умијешане у наводну завјеру.

Директор компаније "Блејзинг фест" из Кијева Антон Онопричук изјавио је да ФСБ нити било која друга обавјештајна служба нису у контакту са његовом фирмом. Он је рекао Ројтерсу да чека додатне информације како би његова компанија могла да спроведе истрагу.

На питање да ли би његови сервери могли да буду искоришћени за сајбер-напад он је одговорио да је то технички могуће као и са серверима сваке фирме која нуди услугу "хостинга".

Извор: СРНА