latinica  ћирилица
02/12/2016 |  10:05 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

"Повластице за Кувајћане преседан и дискриминација"

Министарство правде ФБиХ није добило никакав приједлог Амбасаде БиХ у Кувајту да држављани те земље као физичка лица буду изузети из реципроцитета, односно да им се омогући стицање права власништва над некретнинама без обзира на то што наши држављани то не могу у Кувајту.
Арапски град у БиХ (Фото: Promo) -
Арапски град у БиХ (Фото: Promo)

"Не би било ни добро да се прави преседан јер би то била и дискриминација", саопштили су из Министарства и додали да постоји листа земаља с којима имамо и оних с којима немамо реципроцитет, те да реципроцитет уопште немамо с арапским земљама, па је питање како онда правити изузеће.

Медији су објавили да је Амбасада БиХ у Кувајту путем Министарства вањских послова БиХ предложила Влади ФБиХ изузеће држављана Кувајта из система реципроцитета при стицању права власништва над некретнинама.

Наводи се да су амбасада БиХ и амбасадор Мехмед Халиловић још у марту упутили Влади ФБиХ приједлог којим би се Кувајт изузео из система реципроцитета, а Кувајћанима омогућило да у БиХ купују некретнине уз одређена ограничења, те да је ово актуелизирано приликом сусрета Ларса Гунара Вигемарка, шефа Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ, с Халиловићем у Кувајту.

Хидајет Халиловић, помоћник министра правде ФБиХ за област правосуђа, истакао је да приједлог није стигао и да то и није њихова надлежност, те да процедура није таква да Амбасада БиХ у Кувајту шаље приједлог Влади ФБиХ да донесе одлуку о преседану јер се листа земаља ради по међународном споразуму који третира реципроцитет двије државе, а онај ко то ради и ко је главни носилац ино-односа је Министарство вањских послова БиХ.

"То регулише Закон о стварним правима, који је у Парламенту ФБиХ усвојен 2014. године, а претходила му је листа земаља с којима имамо и немамо реципроцитет и коју доставља МВП. А они су надлежни да разговарају са другим земљама о реципроцитету", појашњава он.

По Закону о стварним правима, странци као физичке особе могу постати власници некретнина и то по систему реципроцитета, што значи да странци у БиХ имају иста права каква имају држављани БиХ у њиховим земљама.

У Министарству вањских послова БиХ рекли су да ово није дошло до њих. По питању надлежности, претходно су упућивани на Министарство вањске трговине и економских односа БиХ, Министарство правде БиХ, те на неколико одсјека унутар МВП-а, гдје су рекли и да је то надлежност ентитета.

Хамдо Тињак, секретар Министарства вањске трговине и економских односа, истакао је да нису о овоме информисани и да нису имали таквих случајева, али и да међународни споразуми иду преко државе, а овдје јесте у питању међународни споразум.

Према приједлогу, држављанима Кувајта који су већ купили некретнину у БиХ би се омогућило стицање права власништва над некретнином и укњижба под условом да уплате 1.000 до 3.000 еура на име казне, да се омогући куповина некретнине с ограничењем на максимално пет дунума и стамбеног простора до 300 квадрата, те да се укњижба ограничи на само једну некретнину на коју се органу управе уплаћује 1.000 до 2.000 еура таксе годишње.

Било би потребно предвидјети и мјере заштите интереса БиХ, гдје би се у случају неизвршавања обавеза држављанина Кувајта одредиле мјере, укључујући и могуће покретање поступка извлаштења. Амбасадор Халиловић за медије је изјавио да би ово изузеће из система реципроцитета омогућило значајан прилив инвестиција.

На ово су реаговали јуче из Наше странке, упозоривши да је то неприхватљиво и дискриминација, јер нашим држављанима Кувајт не даје таква права. "Амбасада БиХ у Кувајту, колико видим, жели рећи да грађани БиХ немају пара, Кувајћани имају, па зато Кувајћани треба да имају већа права него грађани БиХ. Ниједан грађанин и политички представник БиХ који поштује Устав не смије и не може пристати на ту логику. Нико не смије имати повлаштен статус пред законом - само зато што има више пара", навео је Предраг Којовић, предсједник Наше странке и делегат у Дому народа Парламента ФБиХ.

Извор: Независне новине