latinica  ћирилица
02/12/2016 |  09:12 | Аутор: РТРС

Клинтонова и даље "броји", два и по милиона гласова више

Иако неће постати сљедећи амерички предсједник, Хилари Клинтон наставља да увећава предност над новоизабраним предсједником Доналдом Трампом.
Хилари Клинтон - Фото: telegraph
Хилари КлинтонФото: telegraph

Када је ријеч о укупном броју гласова добијеним на изборима 8. новембра, предност Клинтонове превазилшла је 2,5 милиона гласова.

Трамп је побиједио према броју електорских гласова, америчком систему у оквиру којег побједника одређује исход избора у свакој од 50 држава и престоници Вашингтону, а не укупан број појединачних гласова на националном нивоу.

У такозваном систему електорског колеџа, побједник у свакој држави добија све електорске гласове те државе, са изузетком Небраске и Мајна, које додјељују гласове према побједама у конгресним дистриктима.

Трамп је побиједио у више савезних држава од Клинтон, али је она остварила огромну предност у гласовима у Њујорку и Калифорнији, двјема од држава са највећом популацијом, тако да има убједљиву предност у укупном броју гласова, преноси Глас Америке.

Не постоји могућност да ће исход избора због тога бити промијењен, али кандидаткиња за предсједника Зелене странке Џил Стајн, уз подршку изборног штаба Хилари Клинтон, затражила је поновно пребројавање гласаова у три кључне државе у којима је Трамп побиједио: Висконсину, Пенсилванији и Мичигену.

Извор: Танјуг