latinica  ћирилица
17/11/2016 |  15:37 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Подићи свијест о пријевремено рођеној дјеци

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Љиљана Иванчић рекла је данас да треба подићи свијест јавности о пријевремено рођеној дјеци и помоћи њиховим породицама и родитељима.
Инкубатор - Фото: РТРС
ИнкубаторФото: РТРС

На Клиници за гинекологију и акушерство у Бањалуци, за 10 мјесеци ове године пријевремено је рођено 258 беба, што чини девет одсто од укупно рођених беба. Катарина Јолџић рођена је прије девет година. При рођењу имала је свега 780 грама, а данас је дошла да свим малишанима, али и родитељима пружи подршку.

Свака беба рођена прије 37 недјеље сматра се прије терминском бебом, а до сада је у Клиничком центру у Бањалуци најмања беба рођена са 550 грама у 26 недјељи.

Иванчићева је рекла да у Универзитетском клиничком центру Републике Српске преживи више од 90 одсто пријевремено или прематурно рођене дјеце.

Она је истакла да је родитељима најважније дати психосоцијалну подршку како се њихова дјеца не би ни по чему разликовала од друге дјеце.

"Нажалост, код једног броја пријевремено рођене дјеце остају трајне посљедице а најтежа је церебрална парализа", рекла је Иванчићева на конференцији у УКЦ Републике Српске.

Генерални директор УКЦ Српске Мирко Станетић рекао је да је та здравствена установа стасала да у потпуности збрињава пријевремено рођену дјецу и дјецу са малом тјелесном тежином.

"Очекујем од свих нас да се несебично трошимо када су у питању овакве ствари и да овај наш постотак успјешности у наредном периоду буде ако је икако могуће већи", рекао је Станетић.

Начелник Клинике за дјечије болести Стојислав Коњевић оцијенио је да је висок проценат преживјеле пријевремено рођене дјеце импозантан у односу на овдашњу социо-економску ситуацију.

Он је рекао да се у земљи у којој је наталитет такав какав јесте треба борити за свако дијете.

Предсједник новооснованог Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице" из Бањалуке Јелена Глишић рекла је да пружају психолошку подршку мајкама пријевремено рођене дјеце и прикупљају донације за побољшање услова боравка родитеља и лијечења дјеце у здравственим установама.

Глишићева је поводом Свјетског дана прематуритета уручила захвалнице заслужним љекарима УКЦ-а Српске и другим особама и организацијама које помажу удружењу.

У Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ-а Републике Српске је закључно са 1. октобром пријевремено рођено 258 беба.

Извор: РТРС/СРНА