latinica  ћирилица
12/11/2016 |  09:24 ⇒ 14/11/2016 | 15:19 | Аутор: РТРС

Богданић: Кинески "Миндреј" заинтересован за градњу фабрике у Српској

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић потврдио је да је кинеска компанија за производњу медицинске опреме и апарата "Миндреј" заинтересована да у Српској изгради производни погон.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић, који се недавно вратио из Кине, наводи да је околина Бањалуке тренутно најлогични избор за тај посао, али да ће кинеским улагачима, који би требало да посјете Српску до краја мјесеца, бити предложена и Бијељина са аспекта близине Београда и тржишта Србије.

Он је истакао да је и са компанијом за производњу медицинске опреме "Синефарм", која се бави и инвестирањем у области здравства, потписан протокол о сарадњи. Тај документ се, како је истакао Богданић, односи и на изградњу болнице у Добоју, што би требало да почне у периоду до годину дана.

"Слиједи израда идејног пројекта на основу којег ће бити расписан међународни тендер. Потом ћемо договорити начин финансирања и обезбиједити новац, а све ће бити реализовано по систему кључ у руке - од пројектовања, градње и опремања, до едукације кадра", рекао је Богданић за "Глас Српске".

Он је додао да су кинески партнери заинтересовани за сарадњу у фармацеутској индустрији, испоруку медицинске опреме, финансијску подршку Фонду здравства, приватно јавно партнерство и улагања у рехабилитационе центре, бање, као и градњу центра традиционалне кинеске медицине.

Богданић је рекао и да су медицински стручњаци из Кине спремни да прихвате овдашње љекаре на едукацију.

Он је додао да се чека завршетак жалбеног поступка у избору извођача радова за градњу болнице у Источном Сарајеву како би се кренуло у реализацију тог пројекта.

Извор: СРНА